Více času na podstatné

Po vypořádání připomínek k novele zákona o odpadech existují stále rozpory

08.12.2014 09:09

Ministerstvo životního prostředí vypořádalo připomínky k novele zákona o odpadech, nicméně vládě ho předloží s rozporem. Ty se týkají působnosti zákona ve vztahu k odpadním vodám a sedimentům a dále zpřístupňování vybraných dat ohlášených podle zákona o odpadech Českému statistickému úřadu. Novela je zejména reakcí na infringementové řízení, implementuje další nařízení v oblasti baterií a akumulátorů a v neposlední řadě reaguje na tzv. Ekoaudit.

Novela je je zejména reakcí na infringementové řízení, které je s ČR vedeno ze strany Evropské komise k nesprávné transpozici směrnice o odpadech a to v oblasti působnosti zákona, definic, hierarchie nakládání s odpady, obsahu plánů odpadového hospodářství a vymezení jednotlivých způsobů využívání a odstraňování odpadů v přílohách č. 3, 4 a 12. Navrhovaným zákonem je dále zajišťována implementace dvou předpisů EU v oblasti odpadních baterií a akumulátorů.

Do zákona o odpadech se doplňují ustanovení o podmínkách provozu zařízení na recyklaci lodí a související kompetenční a sankční ustanovení. Předkládaný návrh zákona též zajišťuje adaptaci na nařízení o přepravě odpadů.  Na základě požadavků se do zákona o odpadech doplňuje kompetence České inspekce životního prostředí ke zpracovávání plánů kontrol přepravy odpadů. Návrh v neposladní řadě reaguje rovněž na podněty z další etapy aktualizace konkrétních opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu právních předpisů na ochranu životního prostředí (tzv. ekoaudit).

Návrh MŽP předkládá vládě s rozpory s Ministerstvem dopravy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Českým statistickým úřadem a Svazem měst a obcí České republiky. Rozpory se týkají: PůsobnostI zákona o odpadech ve vztahu k odpadním vodám (§ 2 písm. a) zákona o odpadech), působnosti zákona o odpadech ve vztahu k sedimentům vymezeným ve stávajícím § 2 písm. h) tohoto zákona a zpřístupňování vybraných dat ohlášených podle zákona o odpadech Českému statistickému úřadu - rozpor s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českým statistickým úřadem. Více ZDE.