Více času na podstatné

Podpora POZE stále nevyřešena, ERÚ podporu nevypíše

03.12.2015 12:32

Energetický regulační úřad (ERÚ) nevypíše cenové rozhodnutí týkající se výplaty podpory obnovitelných zdrojů energie pro příští rok. Středeční usnesení vlády podle úřadu situaci vůbec neřeší. Podle mluvčího ERÚ Jiřího Středeční usnesení vlády podle úřadu situaci vůbec neřeší.

„Usnesení nerozumíme, není nám jasné, jakým způsobem máme postupovat. Na základě schváleného materiálu, který jsme dostali pouze v přípravné verzi, cenové rozhodnutí rozhodně vypsat nemůžeme a nevypíšeme,“ řekl dnes Chvojka.

Návrh usnesení ukládá mimo jiné ministru průmyslu Janu Mládkovi (ČSSD) konat ve spolupráci s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak, aby Evropská komise schválila notifikaci v co nejkratším termínu.

Kvůli problematice minulý pátek Mládek v Bruselu jednal s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Po jednání oznámil, že EK by českou podobu podpory obnovitelných zdrojů energie měla potvrdit do několika měsíců, zřejmě mezi únorem a dubnem.

"Pokud má pan ministr Mládek přivézt z Bruselu notifikaci, tak máme pravdu my a celý ten materiál je jen cár papíru. Pokud notifikaci nepotřebuje přivézt, tak vůbec nechápeme, proč ho k tomu vláda pověřila," řekl dnes Chvojka. Dokument schválený vládou navíc podle něj majitele obnovitelných zdrojů nevylučuje z toho, že by museli dotace vracet i s úroky, pokud by notifikace nebyla kladná.

Mládek dnes uvedl, že pokud předsedkyně ERÚ Alena Vitásková nezmění názor, a podporu nevypíše, vláda by problematiku znovu řešila v lednu, tak aby nebyl ohrožen výplatní termín 15. února. „Vláda by to řešila způsobem, který není optimální, takže bychom se mu rádi vyhnuli,“ řekl dnes bez bližších podrobností Mládek. Podle něj by ale podobně jako v minulých letech měla konat především Vitásková. „Ona je ten člověk, co to má řešit,“ uvedl.

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/eru-nevypise-podporu-obnovitelnych-zdroju-vlada-situaci-pry-nevyresila-1251823#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Souvisejcí:

Vláda schválila usnesení pro podporu obnovitelných zdrojů (2.12.2015)