Více času na podstatné

Podprsenky do oběhového hospodářství patří!

20.07.2017 12:37

Zdá se Vám, že cirkulární ekonomika a spodní prádlo spolu nesouvisí? O opaku svědčí projekt s názvem Créeme, jehož zakladatelky jsou mladé návrhářky Soňa Vidiečanová a Katarína Kobušová. Cílem projektu je sériová výroba organického bavlněného spodního prádla a panských triček, které jsou zároveň bezpečné pro lidskou pokožku a životní prostředí.

Výzkumu tématu dress code se Katarína Kobušová věnovala už na škole a ve spojení s otázkou neekologických textilních barviv tak vznikl samotný koncept značky. Bavlnu totiž většina lidí vnímá jako bílou látku, ta ve skutečnosti vyrůstá v hnědé, béžové a zelené barvě.

V roce 2013 výzkumný ústav textilní chemie Chemitex uskutečnil výzkum, podle něhož největšího nepřítele máme skutečně „u těla“. Nejvíc kancerogenních látek bylo objeveno ve spodním prádle, a nejhůř byly na tom syté barvy, v nichž se vyskytují těžké kovy.

Návrhářky přijaly výzvu a rozhodly se vytvořit spodní prádlo ušité z nebarvené bavlny, jejíž béž ideálně zapadá pod bílou business košili, a co nejméně ekologicky závadné – jednotlivé části podprsenky se dají jednoduše roztřídit a následně recyklovat.

Rozhovor s návrhářkami se dočtete na stránkách zářijového Odpadového fóra. Mezitím jejich start-up můžete podpořit libovolným příspěvkem ZDE.