Více času na podstatné

Pohled ČAOH a Teplárenského sdružení na včerejší projednávání novely zákona o odpadech

18.06.2014 11:54

Připomínáme, že včera poslanci projednávali ve druhém čtení vládní novelu zákona o odpadech (sněmovní tisk č. 172). Novela se měla původně vázat pouze na tzv. OEEZ, nicméně díky pozměňovacímu návrhu poslance Oklešťka zavádí navíc od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč. Ministerstva životního prostředí a průmyslu se již dříve vyjádřila, že tento návrh podporují.

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) ve svém příspěvku upozorňuje na fakt, že  díky narychlo načtenému přílepku poslance Oklešťka, novela přináší podstatné strategické změny v odpadovém hospodářství, které dopadnou na všechny občany, průmysl a firmy. Za zcela zásadní ČAOH považuje to, že navržené řešení neprošlo standardním legislativním procesem a klíčoví partneři jako obce, kraje a celý odpadový sektor tak nemohl dostatečným způsobem uplatnit své připomínky. To vše s aktivní podporou odpovědného resortu, tedy MŽP. Tento nestandardní postup pak měl silnou odezvu ze strany mnoha poslanců právě při druhém čtení této kontroverzní novely.

Naproti tomu Teplárenské sdružení (TS ČR) ve své tiskové zprávě konstatuje, že na včerejším jednání Poslanecké sněmovny předložili poslanci za ČSSD pozměňovací návrh k zákonu, který ve svých důsledcích naprosto neguje dřívější pozměňovací návrh Výboru pro životní prostředí. Podle TS ČR Návrh poslanců mimo jiné ruší zákaz skládkování směsného komunálního odpadu (nahrazuje ho pouze zákazem skládkování biologicky rozložitelného a recyklovatelného odpadu) od roku 2023 nebo navrhuje zvýšit množství materiálu pro technické zabezpečení skládek.

Pro zajímavost Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin uvádí na svém webu "Prohráli jsme bitvu, nikoliv válku - nikoliv argumenty, jen masou zdvižených rukou, vetšinou nevědoucích o čem je řeč. Od třetího čtení si nelze mnoho slibovat a tak se připravme na Senát." Poslanecká sněmovna by o podaných pozměňovacích návrzích měla hlasovat v pátek 20. června, více ZDE.