Více času na podstatné

Porovnání složení a produkce domovního bioodpadu z rodinných domů a bytových jednotek

18.12.2017 08:27

Biologicky rozložitelné odpady tvoří zhruba polovinu komunálních odpadů. Charakteristika domovního bioodpadu je důležitá pro určení nejvhodnější metody jeho zpracování. V článku jsou popsány rozdíly ve složení a množství bioodpadu pocházejícího z domácností rodinných i bytových domů, sledovaných po dobu jednoho roku.

Roční měrná produkce bioodpadů z rodinných domů i bytů byla téměř stejná. Domovní bioodpad je tvořen zejména odpady z ovoce a zeleniny; tvoří zhruba 60 % domovních bioodpadů v rodinných domech a 73 % bioodpadů z domácností. Produkce biologického odpadu nevhodného pro kompostování byla devětkrát větší v rodinných domech ve srovnání s bytovými domácnostmi. Výsledky tohoto výzkumu by mohly být využity ke srovnání dalších studií a mohly by být použity ke stanovení vhodné technologie zpracování biologického odpadu v závislosti na místě a termínu produkce bioodpadu.

Odborný článek najdete v novém čísle WASTE FORUM, kde by Vás také mohl zajímat článek na téma "Model separace bioodpadu z domovního odpadu. Případová studie města Brna". Článeky najdete na webu www.Tretiruka.cz ZDE.