Více času na podstatné

Poslanci na mimořádné schůzi projednají urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury.

06.05.2014 10:46

JIŽ ZÍTRA OD 14HODIN Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR již zítra odpoledne projedná na mimořádné schůzi Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Novela zvyšuje maximální výkupní cenu u pozemků potřebných pro dopravní stavby, a měla by tak odblokovat jednání s vlastníky nemovitostí. Majitelé zemědělské půdy budou moci při rychlém jednání získat až osminásobek ceny stanovené znalcem,  ve výjimečných odůvodněných případech pak až šestnáctinásobek. Praxe ukázala, že dosavadní bonus ve výši 100% je nízký a vlastníky pozemků dostatečně nemotivuje k prodeji půdy. Nabytí účinnosti se navrhuje ve standardní patnáctidenní lhůtě. Navrhované řešení se přijímá na omezenou dobu, a to do doby přijetí komplexního řešení majetkové přípravy a schvalování dopravních staveb v podobě speciálního zákona o dopravních liniových stavbách. Schůze je naplánována na 14 hodinu.

 

Text nárhu zákona:

Čl. I


V § 3b odst. 1 zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění zákona č. 405/2012 Sb., písmena a) a b) znějí:

„a) ceny stanovené znaleckým posudkem vynásobené koeficientem 16 v případě pozemku s výjimkou stavebního pozemku7),
b) ceny stanovené znaleckým posudkem vynásobené koeficientem 1,15 v případě stavebního pozemku7) nebo stavby.“.

 

S ohledem na zhodnocení provedené v obecné části důvodové zprávy se navrhuje v § 3b odst. 1 zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění zákona č. 405/2012 Sb. změna textace písmen a) a b) tak, že (1) dojde k formální úpravě matematického vyjádření určení výše bonusu z navyšování o určitou částkou % na násobky znalecky stanovené ceny určeným koeficientem a (2) dojde k navýšení maximálního bonusu u zemědělské a lesní půdy z dvojnásobku odhadní ceny (koeficient 2) na navýšení odhadní ceny až o patnáctinásobek (koeficient 16). U stavebních pozemků a staveb nedochází ke změně výše bonusu, zůstává zachováno možné navýšení znalecky stanovené ceny až o 15 %, což odpovídá násobení této ceny koeficientem 1,15. U jiných než stavebních pozemků se navrhuje – jak je uvedeno výše – navýšení až o patnáctinásobek znalecky stanovené ceny.

 

Čl. II
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti patnáctým dnem po jeho vyhlášení.

 

Nabytí účinnosti se navrhuje ve standardní patnáctidenní lhůtě. Navrhované řešení se přijímá na omezenou dobu, a to do doby přijetí komplexního řešení majetkové přípravy a schvalování dopravních staveb v podobě speciálního zákona o dopravních liniových stavbách.

 

 

Dokumenty ke stažení:

Návrh zákona včetně důvodové zprávy

Návrh zákona včetně důvodové zprávy - příloha

Platné znění s vyznačením změn

 

 


Foto: wikimedia.org (Autor: BishkekRocks)