Více času na podstatné

Poslanci schválili další podporu biopaliv

13.11.2015 09:30

Sněmovna dnes schválila novelu zákona o spotřebních daních (sněmovní tisk č. 418), která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

„Jsem rád, že většina poslanců se přiklonila k aktivnímu snižování množství skleníkových plynů v ovzduší, a proto schválila návrh zákona o spotřební dani z biopaliv. Bez tohoto zákona by Česká republika nejspíš nedokázala splnit požadavky Evropské unie na povinné podíly obnovitelných zdrojů energie v dopravě. Za to by nám mohly hrozit sankce v řádu miliard korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česká republika se stejně jako všechny členské státy EU zavázala, že bude v roce 2020 využívat v dopravě 10 % energie z obnovitelných zdrojů. Další závazek EU ukládá České republice povinnost do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů z pohonných hmot o 6 %. Nejdosažitelnějším obnovitelným zdrojem energie v dopravě jsou právě biopaliva.

Novela zpřísňuje dozor nad trhem s biopalivy oproti dosavadnímu stavu. Navrhuje totiž zvýšit spotřební daň u vysokoprocentních biopaliv a nově zavést daňové sazby u čistých biopaliv tak, aby byly v souladu s rozhodnutím Evropské komise o státní podpoře v oblasti biopaliv. Současná podoba zákona o spotřební dani čisté biopalivo od daně osvobozuje.

Novela také zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci ale schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona. Program ale musela ještě schvalovat Evropská komise. Na základě podmínek, které si stanovila, se některé sazby daně u biopaliv zpočátku od příštího roku zvýší proti původnímu návrhu, aby se vyrovnalo to, že nyní se podpora poskytuje bez schválení Bruselem. Později, od poloviny roku 2017, by měly sazby opět klesnout.

Poslanci také schválili osvobození od daně pro elektřinu, kterou si malovýrobci vyrobí pro svoji potřebu z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon nepřesáhne 30 kW. Osvobození zrušila letošní novela energetického zákona.

Sněmovna schválila i návrh zemědělského výboru, který dává dohromady problematiku tzv. zelené nafty, tedy vratky spotřební daně na pohonné hmoty pro zemědělce, s podporou biopaliv. Sjednotí se tak výše vrácené daně ze směsné motorové nafty s podílem více než 30 procent biosložky a klasické motorové nafty, ve které může být až sedm procent biosložky. Bez návrhu by prý docházelo ke kumulování podpory.


Navrhované změny v zákoně o spotřebních daních:

  • FAME B100 (čistá bionafta) – nyní je sazba spotřební daně 0 Kč/l, navrhuje se zvýšit na 4,59 Kč/l
  • SMN B30 – (směsná motorová nafta) nyní je sazba spotřební daně 7,665 Kč/l, navrhuje se 9,265 Kč/l
  • Etanol E85 (obsahuje 70 až 85 % bioetanolu) – vrácená daň za líh obsažený v palivu ve výši 12,84 Kč/l se nahradí částkou 10,23 Kč/l
  • Rostlinný olej – nyní je sazba 0 Kč/l, nově se zavádí 4,59 Kč/l
  • Nízkoprocentně přimíchaná biosložka ve fosilním palivu zůstává i nadále bez daňové i jiné státní podpory.

 

Za předpisy o snižování emisí odpovídá Ministerstvo životního prostředí. Za naplnění cíle využívání obnovitelných zdrojů energie v dopravě odpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zákon o spotřební dani spadá pod Ministerstvo financí.

Novela také zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci ale schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští. Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vyhody-pro-agrofert-snemovna-schvalila-dalsi-podporu-biopaliv-1245321#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink