Více času na podstatné

Pozor na změny při evidenci autovraků, pomůže příručka MŽP

09.01.2016 06:15

Od 1. ledna 2016 vstoupila v účinnost novela vyhlášky č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky, která stanovuje bližší podmínky pro dodržování těchto povinností v oblasti evidence. Ministerstvo životního prostředí připravilo stručnou návodnou příručku pro zpracovatele.

Konkrétně jde o nové znění přílohy č. 3 - Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků a  přílohy č. 4 - Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady za rok.

V tomto kontextu Ministerstvo životního prostředí připravilo stručnou příručku pro novou evidenci odpadů vzniklých při zpracování autovraků, kde jsou jednotlivé změny podrobně popsány. Dále v příručce najdete modelovou situaci pro vedení evidence a v neposlední řadě i postup pro zpracování autovraku k dosažení cílů opětovného použití a využití.

Od 1. ledna 2015 platí pro provozovatele zařízení ke zpracování autovraků povinnost vybrané autovraky opětovně použít a využít nejméně v míře 95 % průměrné hmotnosti všech vybraných vozidel převzatých za kalendářní rok a opětovně použít a materiálově využít v míře nejméně 85 % průměrné hmotnosti všech vybraných vozidel převzatých za kalendářní rok.

Toto v praxi znamená, že 85 % hmotnosti autovraku musí být použito jako díly kopětovnému použití, či odpad z autovraků musí být předán do zařízení k materiálovému využití (výroba produktů). Dalších 10 % odpaduů z autovraků je možné předat k energetickému využití (do cementáren, spaloven s energetickým využitím). Pouze 5 % z hmotnosti autovraku je možné skládkovat či spalovat bez energetického využití (odstraňovat).

Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady (příloha č. 4 vyhlášky) se zasílá prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností  (ISPOP) do 15. února 2017.

Přehled právních předpisů, které nabývají účinnosti k 1. lednu 2016 a to jak nových právních norem tak i stávajících, tedy již platných, s odloženou účinností najdete ZDE.

 

Dokument ke stažení:

Prirucka k evidenci odpadu z autovraku.pdf (722.39 kB)

 

 

Zdroj: za využití ČAOH a Příručky MŽP - autovraky