Více času na podstatné

Pozvánka: Cirkulární (bio)ekonomika - uzavíráme kruh

26.05.2021 17:24

V úterý 8. června 2021 proběhnou dva odborné kulaté stoly. Dopoledne ponese téma „Ne-cyklus dřeva“, kde budou experti z oboru řešit současnou krizi v lesnictví a možná řešení pro změnu. Odpoledne se bude diskutovat na téma „Ne-cyklus slámy“, kde se experti zaměří na problematiku využívání slámy a biomasy ve světle současného stavu zemědělství a zemědělské půdy.


DOPOLEDNE:

10:00 – 12:00 Dopolední kulatý stůl proběhne na téma „Ne-cyklus dřeva“, kde budou experti z oboru řešit současnou krizi v lesnictví a možná řešení pro změnu. Na panelu mimo jiné vystoupí Jakub HRUŠKA (přírodovědec a vysokoškolský pedagog), Luděk SZORÁD (Kloboucká lesní) nebo Martin HÁJEK (Teplárenské sdružení). Panelisté budou vést moderovanou diskuzi nad tezemi:

  • Může se stát, že se dřevo stane kriticky nedostupnou surovinou?
  • Jsme dostatečně bohatí na to, abychom si mohli dovolit vytěžené dřevo prodávat levně a s nízkou přidanou hodnotou?
  • Otočí kůrovcová kalamita minci a stane se ze sektoru vázající uhlík producent desetiny českých emisí?
  • Dokážeme v časech krize dostatečně rychle zaktivizovat poptávku po regionálních surovinách a jejich zpracování v místě, abychom nakopli ekonomiku naší země?


ODPOLEDNE:

13:00 – 15:00 Odpoledne se v rámci kulatého stolu na téma „Ne-cyklus slámy“ zaměří experti na problematiku využívání slámy a biomasy ve světle současného stavu zemědělství a zemědělské půdy. Formát bude stejně jako v dopoledním bloku reflektovat názor panelistů na připravené texe a závěr diskuze představí konkrétní doporučení pro změnu – je-li potřebná. V diskuzi vystoupí Vlastimil ZEDEK (vedoucí oddělení OZE a environmentálních strategií na MZe), Kateřina ČERNÝ PIXOVÁ (proděkanka pro rozvoj fakulty FŽP ČZU), Daniel PITEK (soukromý zemědělec) a další. Diskuze se zaměří na tyto teze:

  • Je sláma vnímána jako strategická surovina pro Česko?
  • Jak zajistíme očekávanou poptávku po slámě i z jiných sektorů než zemědělství (teplárenství, stavebnictví či chemickém průmyslu)? Měly bychom nějaké sektory upřednostňovat více než jiné?
  • Jsme dostatečně připraveni na dostupnost slámy s vidinou očekávaného sucha a zhoršující se kvality půdy v nadcházejících letech?
  • Máme tak kvalitní půdu, abychom se slámou a jinými zemědělskými rezidui plýtvali?
  • Jsou zemědělci či stát do budoucna připraveni na případné zvýšení cen slámy?


Veškeré informace, včetně linku na registraci, najdete na našich stránkách: https://incien.org/cirkularni-bioekonomika-uzavirame-kruh/. Akce bude streamována, pokud byste měli zájem zúčastnit se osobně (předpokládáme max. 20 osob na obě části), dejte mi prosím vědět. Budeme rádi, pokud budete pozvánku sdílet všem, které by akce mohla zajímat.