Více času na podstatné

Pozvánka: MEMPUR 2019 – Membránové procesy pro udržitelný rozvoj

21.01.2019 14:44

Cílem konference MEMPUR, která se uskuteční ve dnech 27. až 30.5.2019 v Pradubicích (Fakulta chemicko - technologická, Univerzita Pardubice) je přiblížit účastníkům problematiku membránových procesů od základního přes aplikovaný výzkum, až do fáze realizace membránových aplikací uplatňujících se téměř ve všech oblastech lidských aktivit a průmyslových odvětvích.

Membránové procesy v současné době nacházejí uplatnění v průmyslu chemickém, petrochemickém, potravinářském, vodárenském, elektrotechnickém, automobilovém, ve zdravotnictví, energetice, ochraně životního prostředí a mnoha dalších oblastech našeho běžného života. Jsou to technologie 21. století a patří mezi technologie, jejichž rozvojem je podmíněn rozvojem jiného průmyslového odvětví, a proto ačkoliv teoretické základy řady membránových procesů byly známy již v 19. století, praktického využití se dočkaly až v polovině minulého století a to především díky rozvoji makromolekulární chemie. Mezi nejznámější membránové procesy patří hemodialýza využívaná ve zdravotnictví pod názvem „umělá ledvina“. Procesy membránového dělení plynů jsou uplatňovány při úpravě zemního plynu, získávání dusíku ze vzduchu, zachycování spalin ke splnění emisních limitů nebo při výrobě biomethanu z bioplynu. Elektrodialýza umožňuje získávání pitné vody odsolováním mořské vody a je využívaná nejen státy v Africe a na Blízkém východě, ale i dalšími státy na celém světě. Významně jsou elektromembránové procesy uplatňovány také při výrobě základních chemických látek, např. elektroforéza se využívá při nanášení laků v automobilovém průmyslu, výrobě radiátorů apod.

Navzdory potenciálu, který membránové procesy mají, nejsou znalosti o těchto dělících procesech dostatečné, a i proto je jedním z cílů konference MEMPUR zvýšení povědomí o možnostech těchto technologií.

Konference MEMPUR vytvoří platformu pro sdílení zkušeností, poznatků a možností využití technologií membránových procesů při řešení problémů, se kterými se potýká mnoho společností v ČR, ať už se jedná o čištění odpadních vod, přípravě čistých vod pro výrobní procesy a jiné.

Univerzita Pardubice se problematice membránových procesů věnuje již řadu let v rámci programu Chemické a procesní inženýrství. První ročník konference se konal v prostorách fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a přinesl oboustranně přínosnou spolupráci a prezentaci fakulty jako jednoho z organizátorů úspěšné akce. Věříme, že druhý ročník naváže na úspěch prvního ročníku, kterého se zúčastnilo 120 odborníků a studentů z celé ČR, a účastníci konference se seznámí s aktualitami z oblasti membránových procesů. Vzhledem k tomu, že významnou cílovou skupinou konference jsou studenti VŠ, budou mít možnost seznámit se s nabídkou Univerzity Pardubice, jediné vysoké školy v Pardubickém kraji.

 

Další informace: https://www.mempur.cz/