Více času na podstatné

Pozvánka na debatu k energetickým štítků na téma: Návrat ke stupnici A-G

16.10.2015 08:24

Cílem debaty je informovat o novém návrhu na štítky pro označování energetické účinnosti a jeho dopadu na výrobce, maloobchodníky a spotřebitele. Diskuze se bude odvíjet od těchto otázek:  Jaké výhody bude mít návrh "aktualizace" štítkování elektrických spotřebičů pro cílové zákazníky? Co čeká v souvislosti s novým návrhem maloobchodníky a výrobce v ČR? Co bude přijetí návrhu znamenat v praxi? Jak by měla být vedena informační kampaň pro spotřebitele?

Štítky, které uvádějí spotřebu energie, byly zavedeny před dvaceti lety a jejich úspěch byl a i nadále zůstává jednou z motivací pro vývoj účinnějších výrobků. S technickou inovací a posunem většiny spotřebičů směrem k "nejúčinnější" energetické kategorii, včetně využívání prémiových označení typu A+, však informační hodnota na štítcích klesala. Komise proto ve svém letním energetickém balíčku navrhla "aktualizaci" škály energetické účinnosti, která umožní návrat původního rozsahu energetických štítků se stupnicí A až G. Tento systém by měl být pro spotřebitele návratem k transparentnosti označování energetické účinnosti. Spotřebitelé tak budou mít při nákupu přístrojů jasnější informace o tom, které jsou energeticky nejúčinnější, čímž se sníží spotřeba energie. Celkově se předpokládá, že nové štítkování přinese společně se stávajícími úspory 480 EUR ročně pro každou evropskou domácnost.

Zároveň je "letní legislativní balíček" Evropské komise důležitým krokem pro implementaci strategie Energetická unie a naplňuje tak jednu z politických priorit Junckerovy agendy. Energetická účinnost snižuje emise, přináší spotřebitelům úspory a snižuje závislost EU na dovozu fosilních paliv.

Debata na téma Energetické štítky: Návrat ke stupnici A-G proběhne již 20. října 2015 16,00–18,00hod v Praze v Evropském důmě (Jungmannova 24, Praha 1). V případě zájmu o účast je nutné se registrujte do 16. října 2015 emailem na prague@cebre.cz.

 

Diskusi zahájí Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR. Poté své prezentace přednesou následující řečníci:

  • Michaela Mlíčková-Jelínková, Zastoupení Evropské komise v České republice
  • Hana Schvarczová, vedoucí oddělení Hospodaření s energií, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
  • Radek Hacaperka, generální ředitel, Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů CECED CZ
  • Juraj Krivošík, ředitel, SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. a člen Energetické sekce, Hospodářská  komora České republiky

 

Debata je organizována Hospodářskou komorou ČR ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU.

 

Dokument ke stažení:

Pozvánka