Více času na podstatné

Praha má své první nabíjecí stanice pro elektrovozidla

10.02.2011 12:16

 

První tři nabíjecí stanice pro vozidla s pohonem na elektřinu jsou v provozu. Jejich činnost dnes zahájila Pražská energetika, a. s. (PRE) ve spolupráci se společností Unibail-Rodamco, a sice v garážích pražských obchodních center Chodov a Černý Most, které společnost vlastní a provozuje, třetí stanice stojí v Centru energetického poradenství PRE. Prvních šest měsíců zde mohou navíc příznivci elektromobility čerpat do svých vozidel elektřinu zdarma. V blízké době se počet nabíjecích stanic rozroste.

"Elektrovozidla, jako jsou zejména skútry a kola, jsou v současnosti běžně dostupná, a v podstatě pro každého dosažitelná. Hodí se nejen na cesty do zaměstnání či krátké projížďky po městě, ale také k relaxaci. Jsou navíc pozitivním řešením, jak zlepšit kvalitu ovzduší a zároveň snížit hluk, což trápí Prahu stejně jako jiné evropské metropole," uvedl Petr Hulinský, předseda dozorčí rady PRE, a dodal: "Trend rozvoje elektromobility se velmi rychle šíří, a tak bylo zapotřebí začít budovat síť nabíjecích stanic, které v hlavním městě dosud chyběly. Dnes otevírané stanice vnímám jako první počin v právě se rodícím projektu Praha elektromobilní a předpokládám, že se jejich počet ještě do konce letošního roku několikanásobně rozroste."

První tři nabíjecí stanice dnes zprovoznili pražští energetici spolu se společností Unibail-Rodamco, a to v garážích obchodních center Chodov a Černý Most, které společnost vlastní a provozuje, třetí je k dispozici zájemcům o dobíjení kol, skútrů a motocyklů v CEP PRE v Jungmannově ulici. Samotné stanice dodala společnost Ensto, jež má s jejich výrobou a provozem bohaté zkušenosti ze severských zemí, a to především z Finska a Norska. Tam jich mají lidé k dispozici stovky. Právě otevřené stanice jsou zatím vybaveny takzvaným pomalým dobíjením 230 V/16 A. PRE však v brzké době počítá s jejich modernizací, aby bylo možné "rychlé" dobíjení 400 V/32 A. "Přijede-li dnes zákazník svým elektromobilem, elektroskútrem či elektrokolem do některého ze jmenovaných center, navigační grafika jej navede na speciální parkovací místo u nabíjecí stanice. Tam může své elektrovozidlo připojit. Během dvouhodinového nakupování a pobytu v centru se mu baterie nabijí z například dvaceti procent na šedesát až sedmdesát procent jejich kapacity," vysvětlil tiskový mluvčí PRE Petr Holubec a doplnil: "V případě rychlého dobíjení dojde ke zkrácení času nabíjení nebo k úplnému dobití baterií." Aby energetici získali v rámci zkušebního provozu nové poznatky, zkušenosti a technická data z praktického využití, rozhodli se na nabíjecích stanicích poskytovat zákazníkům elektřinu zdarma, a to minimálně po dobu šesti měsíců.

O montáž nabíjecích stanic se postarala firma Eltodo, jež má na starosti také jejich servis. V blízké době s ní PRE zahájí provoz dalších stanic. Pražané tak budou moci svá elektrovozidla nabít také v parkovacím domě Slovan mezi Hlavním nádražím a budovou Státní opery Praha přímo u magistrály nebo na parkovišti v ulici Hradební v Praze 1. Další nabíjecí stanice plánuje PRE postavit společně s městskými částmi v každém pražském obvodě, a v druhé polovině roku také na parkovištích v centru města, u sportovních areálů a na záchytných parkovištích na okraji Prahy. "Víme, že se přední automobilky chystají letos a zejména v dalších letech uvést na trh zcela nové modely elektromobilů. Chceme jejich majitelům v hlavním městě poskytnout dokonalý servis pro dobíjení," sdělil Petr Holubec s tím, že v současné době mohou nabíjecí sloupky využívat především řidiči jednostopých elektrovozidel, kterých v dnešní době jezdí poměrně velké množství, a samozřejmě elektromobilů. Ty již v Praze provozuje několik institucí a organizací.

Pro všechny zájemce o elektromobilitu spustila Pražská energetika infocentrum v Centru energetického poradenství PRE v Jungmannově ulici, kde je navíc také možné jednostopá elektrovozidla zdarma dobíjet. Aktuální informace k této problematice jsou k dispozici na www.pre.cz/e-mobilita.

 

Zdroj: PRE