Více času na podstatné

Přechodný národní plán ČR

16.06.2014 07:47

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zveřejnilo novou verzi Přechodného národního plánu ČR. V souladu s § 37 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, mohli provozovatelé vybraných spalovacích stacionárních zdrojů požádat o zařazení do tzv. Přechodného národního plánu, který stanovuje přechodné období pro plnění nových emisních limitů stanovených evropskou legislativou. MŽP zveřejnilo verzi návrhu Přechodného národního plánu, která je platná k 12. červnu 2014, po zapracování připomínek vznesených Evropskou komisí.

Cílem Přechodného národního plánu je prostřednictvím postupného snižování celkových ročních emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého a oxidů dusíku ze spalovacích stacionárních zdrojů zahrnutých do Přechodného národního plánu, dosáhnout připravenosti na plnění emisních limitů stanovených s účinností od 1. ledna 2016 ve vyhlášce č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, a to nejpozději k 1. červenci 2020.

Jak vyplývá z § 37 odst. 8 zákona o ochraně ovzduší, po jeho schválení bude Přechodný národní plán zveřejněn ve Věstníku Ministerstva životního prostředí. Po jeho zveřejnění krajské úřady neprodleně uvedou integrovaná povolení spalovacích stacionárních zdrojů zahrnutých do Přechodného národního plánu do souladu s Přechodným národním plánem.

Česká republika se rozhodla pro využití přechodného národního plánu, neboť by u dotčených spalovacích stacionárních z časových důvodů nebylo možné zrealizovat investice nezbytné k zajištění plnění nových emisních limitů od 1. ledna 2016.

 

 

Dokument ke stažení:

Plán

 

Zdroj: MŽP