Více času na podstatné

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR podpořili kroky ERÚ ke stabilizaci cen v energetice

31.10.2013 11:17

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPČR) dnes na zasedání představenstva v Liberci podpořili postup předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové v oblasti narovnání situace na energetickém trhu. Alena Vitásková a prezident SPČR Jaroslav Hanák zdůraznili, že ceny energií jsou klíčové pro konkurenceschopnost české ekonomiky a že je nutné pokračovat v ochraně spotřebitelů a vytváření rovných podmínek pro všechny subjekty na energetickém trhu.

„Pro mne je klíčové, abychom situaci na trhu s energiemi stabilizovali tak, aby se nikdo necítil znevýhodněn nebo ohrožen. Trvám na tom, že spotřebitelé včetně firem a podnikatelů nesmějí platit ani o korunu více, než je nezbytně nutné. Přitom však ponechám dostatek prostoru pro investice do bezpečné infrastruktury a pro přiměřené podnikání regulovaných subjektů. Po zavedení stropů pro příplatky na podporované a obnovitelné zdroje přichází na řadu boj o to, aby spotřebitelé zbytečně nezaplatili až 162 miliard korun za zelenou energii nad rámec toho, co původně požadoval zákon. Kromě toho nás teď čeká tvrdé
vyjednávání o podobě regulace distribučních poplatků. K tomu potřebuji podporu ze strany spotřebitelů a jsem ráda, že Svaz průmyslu a dopravy ČR mi ji poskytuje,“ řekla Alena Vitásková.

„Velmi nám pomohla novela zákona o podporovaných zdrojích energie, která nám skokově snížila náklady na zelenou energii, ale samozřejmě vítáme každé další kroky, které nám ceny sníží, protože stále platíme za energii z obnovitelných zdrojů více než společnosti v zahraničí,“ uvedl Jaroslav Hanák. Prezident SPČR rovněž ocenil postup předsedkyně ERÚ v souvislosti se snižováním regulačních poplatků za dodávku elektřiny.

Zástupci SPČR předali dnes Aleně Vitáskové dopis, ve kterém oceňují její přístup k vytváření rovných podmínek na trhu s energiemi.