Více času na podstatné

Přehled devíti nových členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace

12.09.2014 08:28

Vláda na svém zasedání 10. září schválila jmenování devíti nových členů do Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Rada pro výzkum, vývoj a inovace je tak kompletní, má 17 členů. První zasedání Rady je naplánováno na 16. září 2014. Rada je odborným a poradním orgánem vlády České republiky. Rada pro výzkum, vývoj a inovace je odborným a poradním orgánem vlády. Zabezpečuje zejména přípravu Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací, hodnotí výsledky výzkumných organizací a zpracovává priority aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací České republiky. Počátkem července kabinet skoro polovinu rady odvolal. S obměnou počítal vicepremiér pro oblast vědy Pavel Bělobrádek už při svém nástupu do funkce.

 

 
Mohlo by Vás zajímat:

Nový komisař pro vědu, výzkum a inovace. Dne 10. září 2014 představil budoucí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nominované komisaře svého chystaného kabinetu. Portfolio vědy, výzkumu a inovací získal portugalec Carlos Moedas, který bude mít na starosti činnosti DG RTD a relevantní části výkonných agentur ERCEA, EASME, INEA a REA. Společné výzkumné středisko Evropské komise (DG JRC) spadá nově pod komisaře pro vzdělává, kulturu a mládež.

 
Přehled nových členů:

PhDr. Pavel Baran, CSc.

Bývalý ředitel Filosofického ústavu AV ČR do dnes působí v jeho vedení. Ve své vědecké činnosti se zaměřuje hlavně na propojení vědy a politiky.

 

prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.

Prorektor pro výzkum a přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty MU. Zabývá se molekulární biologií a výzkumem kmenových buněk.

 

doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

Děkan VŠFS v Praze a šéf Asociace malých a středních podniků. Stojí také v čele společnosti Sindat zabývající se obchodním poradenstvím.

 

doc. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D.

Vedoucí vědecký pracovník Národohospodářského ústavu AV ČR a docent ekonomie na Karlově univerzitě.

 

doc. RNDr. Jan Konvalinka

Prorektor pro vědeckou činnost UK a vedoucí pracovník Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se podílel například na výzkumu proteinů viru HIV.

 

doc. Ing. Jaroslav Machan, CSc.

Člen Vědecké rady ČVUT je rovněž vedoucím zvláštních projektů elektrostrategie a výzkumu Technického vývoje společnosti Škoda Auto.

 

Mgr. Arnošt Marks, Ph.D.

Náměstek Pavla Bělobrádka je rovněž ředitelem vládní sekce pro vědu, výzkum a inovace. Studoval sociální antropologii a etologii v Anglii a Mongolsku.

 

prof. MUDr. Eva Syková, DrSc, FCMA

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR je významnou českou vědkyní, lékařkou, ale i političkou. Od roku 2012 zasedá v Senátu za Prahu 4.

 

prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Přednosta kliniky vnitřního lékařství pražského IKEM, toto významné pracoviště vede už dvacet let. 

 

 

Přehled stávajících členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace najdete - ZDE

 

 

Zdroj: vláda ČR, HN, ČTK