Více času na podstatné

Přehled posledních událostí okolo těžebních limitů. Výsledek: Rusnokova vláda se už prý limity zabývat nebude.

12.12.2013 07:58

Dnešní události: 

  • Premiér v demisi Jiří Rusnok se domnívá, že v budoucnu bude nezbytné těžební limity prolomit, jeho vláda se ale tím již nehodlá zabývat. Po dnešním jednání předsedy vlády se zástupci některých obcí Ústeckého kraje to novinářům řekla mluvčí kabinetu Jana Jabůrková. Přítomní starostové jeho krok přivítali (více ZDE).
  • Sněmovna vyzvala vládu Jiřího Rusnoka, aby nerušila ani neměnila limity na těžbu uhlí v severních Čechách. Nemá ani chystat společnou firmu státu s vlastníky dolů. Výzvu dnes velkou většinou podpořili poslanci ze sněmovních frakcí.

 

Ranní přehled:

Premiér v demisi Jiří Rusnok bude dnes mluvit se zástupci měst a obcí o těžebních limitech. Do Prahy za ním přijedou čtyři starostové z Mostecka. Někteří jsou proti prolomení limitů. Premiér se na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády vyhnul odpovědi na otázku, zda se bude řídit doporučením prezidenta Miloše Zemana ohledně prolomení limitů těžby uhlí. Podle Zemana by takové rozhodnutí měla učinit až nová vláda s politickým mandátem. Vláda v demisi zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala (více ZDE). Sněmovna se možná připojí k výzvám, aby vláda v demisi pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka nerozhodovala o prolomení limitů na těžbu uhlí v severních Čechách. Nynější kabinet by neměl v této souvislosti uzavírat ani žádné smlouvy. Sněmovně to včera jednomyslně doporučil její výbor pro životní prostředí, řekla ČTK místopředsedkyně výboru Kateřina Konečná s tím, že dolní komora by o výzvě měla rozhodovat tento čtvrtek (více ZDE).

 

Zdroje: Rozhlas, Českénoviny