Více času na podstatné

Přehled zahraničních novinek (databáze RESERS)

10.10.2012 07:47

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) přináší prostřednictvím databáze RESERS č.9/2012 opět přehled odborných článků z českých i zahraničních časopisů a vybraných sborníků zaměřených na odpadové hospodářství a související oblasti. Níže citujeme některé zajímavé příspěvky.

 
Klid před legislativní bouří. Přístup k recyklaci elektroniky v USA

V USA je v oblasti tvorby legislativy k recyklaci elektroniky období zdánlivého klidu, kdy pouze v polovině států existují recyklační schémata. Tyto programy lze rozdělit podle pěti přístupů k odpovědnosti výrobců elektroniky. První přístup je rozvinutý poplatkový model uplatněný v Kalifornii. V prodejní ceně elektroniky je přidáno 6 - 10 USD. Tato částka se vrací státu, který z tohoto fondu platí recyklátorům. Druhý přístup, který je uplatňován v největší míře, opravňuje vybrané recyklátory vytvářet fond, ze kterého se platí výrobcům za sebraný odpad. Ostatní přístupy zahrnují limitované zpětné odběry, individuální cíle pro jednotlivé výrobce aj.

 

Vedoucích 20 britských firem odpadového hospodářství

Mezi 20 nejlepšími firmami, které podnikají ve Spojeném království v oboru nakládání s odpady, se dlouhodobě drží na předních pozicích Veolia, Sita, Biffa, FCC a Viridor. Veolia zvýšila v r. 2011 kapacitu sběru živnostenských a nebezpečných odpadů. Biffa zahájila v Cannocku provoz největšího zařízení k anaerobnímu vyhnívání v UK. Sita obdržela povolení k výstavbě ekoparku v Sheppertonu, kde bude provozovat vedle anaerobního vyhnívání také zplyňování odpadu. Firma Viridor získala v r. 2011 pětadvacetiletý kontrakt na nakládání se směsným domovním odpadem v Glasgow. FCC (Waste Recycling Group) si zajistila dlouhodobé kontrakty na recyklaci domovních odpadů v regionech Neath Port Talbot, Buckinghamshire a Barnsley.

 

Záplava odpadu

Expertka z Coventry University uvádí ve svém článku výsledky výzkumu v oblasti využívání kuchyňských a zahradních odpadů k prevenci povodní a znečištění životního prostředí. Součástí projektu financovaného v rámci Akčního programu pro odpady a zdroje WRAP byl výzkum potenciálu hrubozrnné frakce kompostu ze zeleného odpadu a potravin pro využití v podobě tzv. "udržitelné drenáže". Jedná se o porózní dlažby, zatravněné příkopy a nejrůznější bariéry.

 

Syntézní plyn z odpadu

Britská společnost Waste2Tricity vyvíjí technologický model na optimální využití energie z odpadu. Technologie sestává z plazmového zplyňování odpadu za vzniku syntézního plynu, kterým je napájen spalovací motor a dále generátor. Pomocí transformátoru je vyrobena elektřina potřebného napětí. Společnost má práva na použití vodíku získaného z odpadu do palivových článků vyvinutých firmou AFC Energy. V této souvislosti nabízí druhou technologii, která se liší od předchozí v tom, že syntézní plyn se konvertuje na vodík, který napájí palivové články namísto spalovacího motoru. Druhý systém má o 70 % větší účinnost.

 

Jedinečné přínosy a jedinečné příležitosti obnovitelných zdrojů energie

V článku jsou posouzeny problémy s využitím odpadů jako obnovitelného zdroje energie, jak jsou uvedeny ve zprávě britské společnosti REA (Renewable Energy Association - Sdružení pro obnovitelnou energii) - Renewable Energy: Made in Britain. Ve Velké Británii pracuje v současné době ve výrobě energie z odpadu 10 000 pracovníků a zisk z tohoto odvětví přesahuje 1 mld. GBP. Výraznější přínosy energetického využití odpadů lze očekávat, bude-li vyhlášen akční plán tepelného zpracování odpadů a uskuteční-li se reforma trhu s elektřinou.

 

 

Přírůstky databáze RESERS č.9/2012 ke stažení ZDE.