Více času na podstatné

Premiér: Součástí energetického mixu musí zůstat i jádro

15.05.2012 08:49

Premiér Petr Nečas v pondělí 14. května vystoupil na Evropském jaderném fóru v Bratislavě. Ve svém projevu zmínil zejména důležitost zachování energetického mixu, ale i nutnost komunikace s veřejností. Energetická bezpečnost podle českého předsedy vlády závisí též na celoevropské propojenosti energetických sítí.

 

Projev premiéra:

Vážené dámy, vážení pánové, milí hosté,

úvodem bych chtěl říci, že vítám organizaci fór tohoto druhu, protože otevřená mezivládní a nadnárodní diskuse o energetické bezpečnosti je nutná. Diskuse je velmi potřebná už jen proto, že toto téma je mimořádně významné a týká se nejen dnešních, ale i budoucích generací. Žádná zodpovědná vláda se nemůže v otázce zajištění dostatku energií pro své spoluobčany dívat jen za nejbližší roh, ale musí uvažovat ve střednědobém i dlouhodobém výhledu.

Na 6. zasedání Evropského jaderného fóra, které se konalo v květnu loňského roku v Praze, jsme projednávali pojetí celoevropské komplexní bezpečnosti a hodnocení rizik jaderných elektráren v rámci přípravy takzvaných zátěžových testů. O provedení těchto testů rozhodla Evropská rada v březnu 2011.

Dnešní 7. zasedání Evropského jaderného fóra se koná v předvečer zasedání Evropské rady, na kterém bude projednávána zpráva skupiny ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) o výsledcích těchto zátěžových testů.

Rád konstatuji, že se podařilo naplnit cíle, které jsme si vloni stanovili. Zátěžové testy proběhly podle stanovené metodiky ve všech členských státech Evropské unie s provozovanými jadernými elektrárnami. A nejen v nich, ale i ve Švýcarsku a na Ukrajině.

Jsem rád, že mohu toto jaderné fórum informovat, že na jaderných elektrárnách v České republice nebyly zjištěny žádné důležité skutečnosti, které by vážně ohrožovaly bezpečnost jaderných elektráren a vyžadovaly okamžitý zásah ze strany českého dozorového orgánu.

V návaznosti na provedené zátěžové testy jsou mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a společností ČEZ diskutována další opatření ke zvýšení úrovně bezpečnosti. V ČEZ se rovněž dokončuje upřesněný seznam některých opatření směřujících ke zvýšení úrovně bezpečnosti, včetně jejich prioritizace a harmonogramu realizace.

Evropské jaderné fórum má zřízenou pracovní skupinu pro otevřenost, která hledá cesty k transparentnímu informování veřejnosti o jaderné problematice. Myslím si, že zveřejnění zprávy skupiny ENSREG o provedených zátěžových testech lze zařadit mezi dobré praktiky, které tato pracovní skupina shromažďuje.

Zvláště nyní je nutné usilovně hledat další způsoby a metody komunikace s veřejností při objektivním vysvětlování budoucnosti jádra v evropském energetickém mixu, o jeho příležitostech i rizicích jeho využití.

Na 4. zasedání Evropského jaderného fóra bylo vzdělávání v jaderné oblasti shledáno jako nedostatečné, což vedlo k návrhu do budoucna více tuto oblast podporovat. V České republice byla v uplynulých letech vytvořena síť v oblasti jaderného vzdělávání (sdružení CENEN), která je nyní českým koordinačním orgánem zabývajícím se jaderným vzděláváním a odbornou přípravou. Toto sdružení už navázalo spolupráci s obdobnými institucemi ve Francii, Spojených státech amerických a dalších zemích s cílem zatraktivnit výuku v jaderných oborech.

Česká republika vnímá jako vhodný prostředek pro naplnění dekarbonizačních cílů rovněž využití jaderné energie. V podmínkách České republiky hraje jaderná energie klíčovou roli s ohledem na naplnění klimatických cílů. To z toho důvodu, že Česká republika má silně exportně orientovanou ekonomiku s vysokým podílem průmyslu - včetně energeticky náročného - oproti západním zemím. Dále má limitované podmínky pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie a v palivovém mixu pro výrobu elektřiny i tepla má významný podíl uhlí.

Události na Jaderné elektrárně Fukušima nezměnily záměr České republiky dostavět jadernou elektrárnu Temelín. ČEZ předal v říjnu loňského roku kvalifikovaným dodavatelům zadávací dokumentaci a očekává nabídky do 2. července letošního roku.

Pro Českou republiku je prioritou pohlížet na energetickou budoucnost Evropské unie na zcela neutrálním základě, pokud jde o technologie stejně jako o zdroje energie. Jsme toho názoru, že je vhodné zachovat všechny možnosti otevřené pro budoucnost. To platí i vzhledem k nejistotám spojeným s dlouhodobým plánováním. Nesmí se z toho stát ideologická otázka.

Pro ponechání rozhodnutí o využívání jaderné energie na jednotlivých členských státech, což je v souladu s Lisabonskou smlouvou, je důležité, aby v závěrech Rady k Energy Roadmap 2050 byla zachována technologická neutralita. A to jak v redukci skleníkových plynů (tedy nízkouhlíkové technologie – obnovitelné zdroje energie, jaderné elektrárny, zachytávání a ukládání uhlíku), tak i v dlouhodobé udržitelnosti zdrojů (tedy udržitelné technologie - obnovitelné zdroje energie, jaderné elektrárny s přechodem na rychlé reaktory, zachytávání a ukládání uhlíku s přechodem na jadernou fúzi). Tak, jak bylo identifikováno ve studii DG Research VLEEM 2 (Very Long Term Energy-Environment Model).

Jsem rád, že postoje České republiky jsou v Evropské unii respektovány. Tak jak respektujeme například odklon německé vlády od jaderné energetiky, tak respektuje také německá vláda naše rozhodnutí jadernou energetiku rozvíjet.

Platí to obecně: Pokud jde o energetickou bezpečnost, nezavírejme si žádné dveře. Rozhodujeme totiž o mantinelech energetického mixu a bezpečnosti na desítky let dopředu. Rozhodujeme také do značné míry o ceně nejen elektrického proudu, a to nejen pro menší spotřebitele. V sázce je významná nákladová položka firem, a tedy buď koule na noze, anebo naopak stimul pro konkurenceschopnost národního hospodářství a tím i celé země, a to na dlouhá léta dopředu. Tak vážná rozhodování, jaká v současnosti vedeme, vyžadují naprosto chladnou hlavu a ty nejlepší expertní analýzy, v první řadě bezpečnostní.

Stejný postoj se snažme propagovat nejen ve svých zemích, ale také navenek. Energetická bezpečnost menších ekonomik – jako je ta naše nebo slovenská – totiž do značné míry také závisí na celoevropské propojenosti energetických, ale i produktovodních sítí. Jedině tato propojenost vede k liberalizaci trhu a možnosti výběru dodavatele a tím i cen. A jedině tato svobodná možnost výběru vede ke spravedlivé soutěži a všeobecnému pokroku a růstu.

Dostavba dalších jaderných bloků není jen otázka českého rozhodování. A to pro nás znamená dvojí. Nejenže budeme mít jistější domácí zdroje, a to i v souladu s pokračující snahou Evropské unie snížit emise CO2. České jaderné inženýrství a strojírenství má velmi dobrou tradici a zvuk a má co nabídnout. Když se rozhlédneme i jinam po světě, mimo Evropu či Severní Ameriku, uvidíme rostoucí zájem o jaderné reaktory především v dynamicky se rozvíjejících ekonomikách Asie. Tohoto obrovského potenciálu by Evropa mohla a měla využít. Česká republika chce být u toho.

Pro Českou republiku je ze všech zmíněných důvodů stěžejní, aby závěry Rady dostatečně akcentovaly roli jaderné energetiky, zachování technologické neutrality, nutnost dojednání globální dohody v oblasti klimatu či zachování konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Jaderná energetika by měla zůstat standardní součástí evropského jaderného mixu a její využívání by mělo být nadále ponecháno na rozhodnutí jednotlivých členských států.

Děkuji vám za pozornost.

 

zdroj: Vláda ČR