Více času na podstatné

Prezident podepsal tři zásadní zákony - EIA, ZPF a veřejné zakázky

24.02.2015 12:20

Prezident republiky Miloš Zeman podepsal dnes tyto tři zásadní zákony a to novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a novelu zákona o veřejných zakázkách. Novely vrátil Senát poslancům s pozměňovacími návrhy, poslanci je tak museli projednat znovu.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona EIA ve znění pozměňovacích návrhů Senátu. Ministr R. Brabec poslancům oznámil, že ministerstvo životního prostředí podporuje pozměňovací návrhy Senátu a dále informoval poslance, že Evropská komise s pozměňovacími návrhy Senátu souhlasí. Pozměňovací návrhy se týkaly nabití účinnosti (první den kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení) a odkladného účinku žalob. Doplnění podle Senátu umožní soudům žalobu nepřijmout v případech, pokud by měla "šikanózní" charakter. Vládní předloha původně počítala s tím, že už samotné podání žaloby na povolovací řízení mělo automaticky znamenat odklad pro výkon stavebního rozhodnutí.

Mezi hlavní novinky patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů a tzv. coherence stamp, který v navazujících řízeních (územním a stavebním) potvrdí, že nedošlo v průběhu řízení k tak závažným změnám projektu, které by měly významný negativní vliv na životní prostředí. Nově se stanovisko EIA stává závazné i pro další povolovací orgány a účastníci řízení mají možnost se odvolat i proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení. Novela dále mění - vodní zákon a zákon o vodovodech a kanalizacích, stavební zákon, zákon IPPC a zákon o ochraně přírody a krajiny.

Poslanecká sněmovna naopak neschválila pozměňovací návrhy Senátu k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a setrvala na svém znění. "Sněmovna zamítla senátní pozměňovací návrhy, které smysl zákona – chránit půdu – popíraly. Ze zákona se málem stal výjimkový zákon, který by půdu vůbec nechránil. Maskováním za prohlášeními o rozvoji obcí senátoři do zákona navrhli rozšíření okruhu staveb, na které není potřeba vydání souhlasu k odnětí ze ZPF", komentoval dříve hlasování ve Sněmovně ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vláda novelou ZPF reagovala na zvýšení poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu v roce 2011. U půdy nejvyšší bonity se nově nebudou koeficienty ekologické váhy sčítat, ale použije se jedna nejvyšší hodnota. Cena za vynětí půdy se tak v ČR srovná s okolními členskými státy EU. Nově má platit, že nejkvalitnější půdu v první a druhé třídě ochrany lze odejmout z fondu jen tehdy, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad veřejným zájmem její ochrany. Podíl státního rozpočtu z odvodu klesne ze 75 procent na 55 procent a podíl obcí vzroste z deseti na 30 procent.

Senátoři navrhli změnu platnosti a účinnosti některých bodův novele zákona o veřejných zakázkách. Chtěli také, aby byl zákon velkorysejší k zadávání víceprací. Ty by podle horní komory měly mít hodnotu až 30 procent nasmlouvané ceny oproti 20 procentům schváleným v Poslanecké sněmovně. Schválená předloha má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky. Poslanecká sněmovna posléze s návrhy Senátu souhlasila. MMR v polovině února pořádalo semináře s názvem „Novela zákona o veřejných zakázkách a veřejné zakázky v roce 2015“. Prezentaci si můžete stáhnout ZDE.


Přehled podepsaných zákonů:
  • Zákon ze dne 10. února 2015, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony,
  • Zákon ze dne 10. února 2015, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon ze dne 10. února 2015, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí České republiky, ve znění pozdějších předpisů

 

Související články:

Zeman podepsal novelu zákona o ochraně půdního fondu (ČTK)

Zeman podepsal změny v pravidlech procesu EIA (ČTK)