Více času na podstatné

Příběh 30 let profesionální práce v oblasti ekologie

04.06.2023 13:21

Společnost ASTON – služby v ekologii, s.r.o., se stala jednou z nejvýznamnějších společností v oblasti ekologických služeb na českém trhu, což dokazuje i její pravidelné umisťování v žebříčcích největších firem v České republice a získávání prestižních ocenění v oblasti životního prostředí.

Společnost Aston – služby v ekologii, slavící letos 30. výročí svého vzniku, byla založena 13. dubna 1993 Jiřím Smržem, který získal koncesní listinu pro provozování činnosti v oblasti nakládání s odpady. Z malých začátků se společnost vyvinula v respektovanou organizaci nabízející širokou škálu ekologických služeb.

Není třeba říkat, že to nebyla procházka růžovým sadem, ale náročná práce se spoustou překážek. Systematickým výcvikem všech zaměstnanců společnosti, počínaje vrcholovým managementem, se podařilo vytvořit prostředí, které garantuje profesionální manažerské a provozní praktiky.

Společnost dnes poskytuje širokou škálu služeb: nakládání s nebezpečnými odpady, třídění a zpracování druhotných surovin, recyklace stavebních odpadů, zneškodňování odpadů kategorie „N“ ve vlastních zařízeních, čištění odpadních vod, odstraňování staveb s obsahem azbestu, čištění a monitorování kanalizace TV kamerou, odsávání kalů z hloubek až 15 m a ze vzdálenosti až 100 m, revize jímek a nádrží včetně odběru vzorků a v neposlední řadě také poradenství, konzultace a administrativně-legislativní služby v odpadovém hospodářství. Všechny tyto služby jsou poskytovány v souladu s platnými předpisy a s důrazem na ochranu životního prostředí.

Investice a modernizace

Společnost také pravidelně investuje do modernizace svého technologického parku a nákupu nových vozidel. Poslední výrazná rozšíření technologií na zpracování odpadů a obnova vozového parku proběhly v letech 2019–2022, kdy byl zaveden také nový systém sledování a řízení kvality, což vedlo ke zlepšení průběhu a výsledků poskytovaných služeb.

Stále větší výzvou je čištění odpadních vod z průmyslu. V roce 2004 společnost zakoupila a nedávno, v roce 2022, dokončila opravu deemulgační čistírny odpadních vod v Sezimově Ústí. Tato modernizovaná stanice je také vybavena technologií Flottweg Z4D-3, která umožňuje oddělování pevných částic ze suspenzí a třídění pevných látek z tekutin. Zařízení je schopné upravovat různé druhy odpadních vod a přizpůsobit se chemickým procesům odstraňování odpadů. Investice do této modernizace dosáhla výše 25 milionů korun, což představuje největší investiční akci v historii společnosti.

V budoucnosti je důležité, aby firmy v průmyslu využívaly obnovitelné zdroje energie a minimalizovaly množství vznikajících odpadů. Podle zakladatele společnosti, pana Jiřího Smrže, se očekává stále větší automatizace a efektivita procesů čištění odpadních vod. Moderní technologie umožňují rychlejší a účinnější čištění s minimálním odpadem. Také se očekává nárůst využívání obnovitelných zdrojů energie a rozsáhlejší recyklace vody. Firmy se budou snažit minimalizovat vznikající odpady a využít je v dalších výrobních procesech.

Vize a vytrvalost

Do budoucna chce společnost vytrvat ve svém úsilí vynakládaném ve prospěch spokojenosti občanů této republiky, svých obchodních přátel, současných i potencionálních zákazníků. Sleduje nové trendy a technologie a cíleně se zaměřuje na řešení nových výzev a přispívání k udržitelnější budoucnosti. Díky své bohaté historii a rozsáhlým znalostem je společnost ASTON – služby v ekologii připravena i nadále tvořit pozitivní dopad v oblasti ekologie po mnoho dalších let.

Společnost ASTON – služby v ekologii působí v celé České republice a zaměstnává více než 50 lidí. Je rozdělena do čtyř divizí se sedmi regionálními pracovišti v Praze, Táboře, Sezimově Ústí, Plané nad Lužnicí, Písku, Nýrsku a Sudoměřicích. Roční tržby se blíží částce 300 milionů korun. Oslava 30. výročí je tak důkazem vize, vytrvalosti a také dobré práce spolehlivého týmu.