Více času na podstatné

Přihlaste se včas na odbornou konferenci Předcházení vzniku odpadů!

29.08.2018 12:11

Hlavním tématem letošní konference PVO, která se uskuteční 20.-21.9.2018 v Praze, budou všudy přítomné plasty. Ty zejména v souvislosti s druhou světovou válkou a následně v 50. a 60. letech způsobily revoluci v náhradě přírodních materiálů, a umožnily tak lidstvu dosáhnout dříve nepředstavitelných možností. Neudržitelná situace si však z pohledu ochrany životního prostředí žádá nalezení vhodných řešení mířících na jejich omezení, regulaci a opětovného využití. Dále se konference zaměří na prevenci vzniku odpadů z pohledu místních samospráv v kontextu s omezením skládkování v roce 2024, a patřičná pozornost bude opět věnována druhý den potravinovému odpadu.

Do tématiky plastů uvede posluchače do problematiky uvede František Vörös (EPS ČR), který také nastíní jakým směrem by se tato oblast měla ubírat v kontextu cirkulární ekonomiky. Strategii EU a související aktivity na omezení jednorázových plastů představí Jan Maršák (MŽP). Pavlína Kulhánková (MPO) se zaměří na podporu zpracování a využívání plastů, klíčovou oblast pro naplnění předpokladů na vyšší míru využití recyklátů. O souvisejících reálných zkušenostech s provozem třídicí linky a existujících bariérách se s posluchači podělí Petr Strankmüller (Ekodepon). Účastníci se mohou také těšit na výsledky projektu Martina Pivokonského (AV ČR) zkoumající výskyt mikroplastů v pitné vodě s velice zajímavými výsledky k dosahované účinnosti jejich odstranění na současných ČOV. Tradičně nemohou chybět ani příklady z podniků. Unikátní českou technologii měnící odpadní fritovací olej na rozložitelný bioplast (Hydal) představí Lenka Mynářová (Nafigate), a o své zkušenosti s ekodesignem při návrhu výrobků se podělí Lenka Novotná (PLASTIA s.r.o.).

Cirkulární ekonomika je fenomén současné doby, proto tento blok zaměřený na obce a na aktivity a úspěšné projekty zaměřené na prevenci a opětovného využití odpadů, nemůže řídit nikdo jiný než zástupce Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN), konkrétně Laura Mitroliosová, která uvede posluchače do tématiky s přednáškou Cirkulární město a obec jako nutnost udržitelnosti. Dva roky praktických zkušeností z města Brna shrne ve své přednášce Martin Vaněček (Magistrát města Brna). Jan Machančík (Magistrát města Jihlavy) představí recept na úspěch při nakládání odpady, ve kterém Jihlava patří k předním lídrům. Jihlava získala ocenění Křišťálová popelnice a Odpadový Oskar. Další příklady nebudou chybět ani Libereckého kraje nebo Města Jílové u Prahy.

Poslední blok se zaměří na příklady správné praxe z firemního prostředí. Jakub John (VIA ALTA) představí technologii zpracování čistírenských kalů a nízkokvalitních bioodpadů, gastroodpadů a živočišných odpadů řízenou aerobní fermentací pro následné zemědělské i energetické využití. Dále se posluchači mohou těšit na zajímavé informace k přínosům recyklace tonerů minimalizující nejen vznik odpadů, ale také negativní vlivy na lidské zdraví. Nejen o sociálních a charitativních aspektech sběru použitého textilu, ale také o připravovaném povinném sběru, pohovoří Lenka Harcubová (POTEX). Rady jak ve firmách intenzifikovat CSR aktivity a podpořit udržitelnost představí přednáška „Firemní kultura 21“ Jany Půlpánové (Envirostyl).

Druhý den bude kompletně věnován potravinovému odpadu, který vedle plastů představuje další výzvu pro dnešní společnost. Blok zahájí europoslankyně Kateřina Konečná aktuálními informacemi z Evropské Komise. Na ní naváže Věra Doušová (PB Praha) s aktuálními informacemi o dopadech novely zákona potravinách a tabákových výrobcích díky které se sice snížilo množství potravinového odpadu, ale za stavu vládou nevyřešeného financování provozu potravinových bank balancujích na hraně uzavření. Optimističtější pak jistě budou informace o připravované cirkulární kavárně na Praze 7, o prvním FoodBoxu v ČR, nebo o slovenském projektu Hungry Slovak cílící na uplatnění přebytků z veřejného stravování za výhodnější cenu prostřednictvím mobilní aplikace.

Organizátoři (CEMC) nezapomínají ani na doprovodný program. Účastníci se tak mohou těšit na ochutnávku piva uvařeného z neprodaného pečiva, nebo na živé vystoupení ke kampani #NEPETUJ. Nespotřebované jídlo bude možné odnést v dózách od společnosti IKEA. Samozřejmostí je volná návštěva veletrhu For Arch.

 

Termín konání: 20. – 21. 9. 2018

Místo konání: PVA Letňany (veletrh FOR ARCH), Beranových 667, 199 00 Praha 9

Partneři: AHOLD Czech Republic, a.s., ASEKOL a.s., VIA ALTA a.s., POTEX s r.o., VERB Group s.r.o. a Vratné lahve s.r.o.

Přihláška a více informací: www.predchazeniodpadu.cz