Více času na podstatné

Přijde stagnace uhlí, boom jádra a obnovitelných zdrojů

24.07.2014 10:37

Co bude dlouhodobě „pohánět“ světovou ekonomiku? Scénář nastíněný v „Energetický vrchol do roku 2040 nečekejme“ rozhodně nepočítá s tím, že by globální hlad po energiích dlouhodobě klesal. Podle Exxonu by měla světová spotřeba energií do roku 2040 růst o 1 % ročně. Mix zdrojů se ale bude poměrně razantně měnit: V současné době dominuje ropa, na druhém místě je uhlí, za ním plyn. S velkým odstupem za nimi je biomasa (dřevo ...). Překvapením pro mě bylo zjištění, že právě dřevo a spol. nyní v celosvětovém měřítku poskytují téměř dvakrát tolik energie co jádro. Jádro pak zase asi dvakrát tolik co voda a ta ještě mnohem více než slunce a vítr.

 

Graf sytými barvami shrnuje výše uvedené, jemnější odstíny ukazují předpokládaný stav v roce 2040. Ropě stačí 0,7 % roční růst na to, aby si s přehledem udržela pozici energetické jedničky. V roce 2040 tak bude světová ekonomika stále hnaná ropou. Zatímco spotřeba uhlí bude beze změny, plyn poroste o 1,7 % ročně, což ho za oněch 26 let dostane bezpečně na druhé místo. Masivní by měl být růst jaderné energie – v takto dlouhém období stačí průměrných 2,5 % růstu ročně na to, aby se využití tohoto zdroje cca dvojnásobilo. 

 

1

Od biomasy se podle Exxonu už tolik nečeká, opak ale platí o slunci a větru. Tento segment by měl zaznamenat nejvyšší tempo růstu, téměř 6 %. Do konce období by se tak měl ale kvůli nízké bázi dostat jen na úroveň vody.

 

Mezi domácími investory je populárním tématem uhlí: Exxon konkrétně předpokládá, že jeho světová spotřeba poroste až do roku 2025, pak ale přijde pokles i přesto, že v zemi ho bude stále dost. Poptávka bude klesat v zemích OECD i v Číně, která dnes spolyká asi polovinu světové těžby. A cizí nám není ani jaderné téma: Využívání jaderných elektráren bude stoupat zejména v Asii a Pacifiku. Tam bude tento zdroj v roce 2040 pokrývat asi 9 % celkové spotřeby energií (nyní asi 3 %).

 

Jak by měla vypadat situace v Evropě? Odpověď shrnuje následující tabulka – první sekce je o spotřebě energií v BTU (asi 1,06 kJ), druhá o změně ve vyznačených obdobích (průměr za rok), třetí o celkové změně od začátku do konce období. Čtvrtá část ukazuje podíl jednotlivých zdrojů na celku. Hlavní body jsou podle mne následující: Mezi roky 2010 – 2040 klesne u nás v Evropě spotřeba ropy o 19 %, plyn vzroste o 6 %, uhlí klesne o 57 % (!). Ostatní obnovitelné zdroje (mimo vodu a biomasu) porostou o 222 %, biomasa o 9 %. Evropa se tak znatelně posune od uhlí k plynu, slunci a větru. Vzhledem k tomu, jak se chová Rusko je to zajímavý pohled – bude to plyn napraveného, či naopak sílícího Ruska, plyn americký, nebo evropský (břidlicový)?

 

2

Více: ZDE

Zdroj: patria.cz