Více času na podstatné

Příklady (na baterky) táhnou

23.02.2015 12:15

Jak už je české povaze blízké, obvykle děláme jen to, co po nás vyžaduje litera zákona, v horším případě hledáme různé zkratky či úhybné manévry, jak si své povinnosti ulehčit. Přesto se mezi námi najdou i ti, kteří nejenže řádné plní své zákonné povinnosti v oblasti sběru použitých baterií, ale z vlastní iniciativy vedou a motivují k tomuto způsobu ochrany životního prostředí i své zaměstnance.

Letiště Praha, a.s. je příkladem společnosti, kde sběr baterií z provozu i od zaměstnanců funguje již několik let. Každoročně odsud k recyklaci putuje přes 400 kg baterií a akumulátorů. Hned ve vstupních prostorách společnosti nás vítá zčásti zaplněný průhledný sběrný válec Maxitube a paní recepční spontánně upozorňuje na zájem o sběr baterií mezi zaměstnanci. V celém areálu Letiště Praha bychom přitom našli dalších pár desítek sběrných nádob různých typů a velikostí.

 „V rámci svých aktivit klademe velký důraz na odpovědný přístup k životnímu prostředí a snažíme se využít všech možností, jak snižovat vliv provozu letiště na své okolí. S tím souvisí i zajištění třídění odpadu a jeho následná recyklace. Možnost zpětného odběru baterií využíváme již od roku 2004. K odpovědnému přístupu se snažíme motivovat také naše partnery, v letošním roce bychom zpětný odběr baterií ve spolupráci s ECOBAT chtěli přivést také do základních škol v okolí letiště, na kterých zajišťujeme program ekologické výchovy,“ doplňuje Eva Říhová, ředitelka útvaru životního prostředí Letiště Praha, a.s.

Jaderná elektrárna Dukovany není ve zpětném odběru přenosných baterií žádným nováčkem. Každoročně odevzdává k recyklaci z provozu přes 150 kg použitých baterií. V listopadu 2014 se však společnost rozhodla zapojit do sběru baterií i své zaměstnance. Na třinácti místech tak byly ve spolupráci s KS ECOBAT nově umístěny atraktivní sběrné nádoby typu Maxitube a ECOCHEESE „L“.

O možnosti zpětného odběru použitých baterií jsme zaměstnance JE Dukovany a pracovníky dodavatelských firem informovali prostřednictvím časopisu pro zaměstnance a informačních obrazovek v jídelně. Zde se dozvěděli o umístnění sběrných nádob v areálu elektrárny. Že tato osvěta zafungovala, bylo vidět během několika dnů, kdy se nádoby začaly plnit použitými bateriemi. V následujícím období všichni zaměstnanci dostali papírové krabičky k použití na pracovišti nebo doma. Třídění odpadu a ekologické a bezpečné chování považujeme v naší společnosti za důležité a prolíná se všemi činnostmi. Zaměstnanci JE Dukovany i dodavatelských firem se chovají zodpovědně a možnost zpětného odběru použitých baterií je dalším logickým krokem v ochraně životního prostředí,“ říká vedoucí útvaru komunikace Jiří Bezděk.

A jak je to se sběrem baterií na pracovišti u vás? Zapojení zaměstnanců do sběru baterií je snadné a ve spolupráci s organizací ECOBAT navíc bezplatné. Rozhodnutí udělat „něco navíc“ je však pouze na vás.

 

Autor: Eva Gallatová, ECOBAT s.r.o., www.ecobat.cz