Více času na podstatné

Priority a požadavky průmyslu v oblasti životního prostředí

09.01.2018 15:13
Dokument doplňuje Programové prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR za oblast životního prostředí. Obsahuje základní priority, prosazované principy a požadavky. Vychází z diskusí v členské základně a v Expertním týmu Svazu pro environmentální politiku. Představuje požadavky zejména ve vztahu k vládě ČR, zejména pro období 11/2017 - 11/2018.
 
 
  • Zajistit udržitelný systém financování adaptace vodního hospodářství na klimatickou změnu bez negativních dopadů na konkurenceschopnost českého průmyslu.
  • Na evropské úrovni prosadit v rámci přípravy nových směrnic EK týkající se oběhového hospodářství pozice a stanoviska české vlády, která neohrožují konkurenceschopnost českého průmyslu a plně respektují hierarchii nakládání s odpady, tedy preferenci recyklace, zamezení skládkování a cíleného energetickému využití. Prioritou svazu v oblasti nakládání s odpady je udržení konkurenceschopnosti a zvyšování inovativní funkce průmyslu.
  • Na národní úrovni neprodleně implementovat do odpadové legislativy, mj. nového zákona o odpadech, zákona o výrobcích s ukončenou životno stí a zákona o obalech, mechanismy zajišťující soulad s oběhovým hospodářstvím, například odklon od skládkování. Dále podpořit strukturované financování nezbytných investic, které musí být efektivní a návratné a dlouhodobě udržitelné. Cílem nesmí být pouhé čerpání (utrácení) prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF).
  • Zpracovat prováděcí předpisy k zákonu o odpadech a k zákonu o výrobcích s ukončenou životností.
  • Zajistit sjednocení statistik vykazování odpadů tak, aby firmy vyplňovaly pouze jeden dotazník a příslušné státní organizace (ČSÚ a MŽP) jednou poskytnutá data navzájem sdílely.
  • Projednat s průmyslem nově vznikající a revidované BREF dokumenty s cílem zachování realistické regulace neohrožující konkurenceschopnost českého a evropského průmyslu.
  • Zabezpečit (zrychlit proces) financování projektů odstraňování starých ekologických zátěží vyplývajících z uzavřených Ekologických smluv a dalších souvisejících právních dokumentů