Více času na podstatné

Priority Ministerstva životního prostředí na letošní rok

05.02.2015 17:48

Jako priority pro rok 2015 ministr Brabec na setkání se zahraničními diplomaty dnes označil další plánované změny v legislativě a strategických dokumentech. Klíčovou úlohu bude letos hrát klimaticko-energetická politika, dočerpání peněz z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí a nastartování nového programové období.

Od 1. ledna 2015 platí nový Plán odpadového hospodářství pro roky 2015-2024. Vedle novely zákona o ochraně přírody a krajiny týkající se národních parků, kterou v březnu projedná vláda, novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a novely zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, které v nejbližších dnech znovu projedná Poslanecká sněmovna, pokračují práce na novém zákoně o odpadech či zákoně o výrobcích s ukončenou životností.

„Jako jednu z priorit vidím nejen úspěšně dokončit čerpání peněz z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí, ale také úspěšně nastartovat nové programové období pro roky 2014 –2020. MŽP už na začátku roku zveřejnilo předběžný harmonogram výzev nového OPŽP pro letošní rok. Tento týden jsme vyhlásili výzvu ještě z končícího programu na podporu systému třídění odpadů, energetických úspor a opatření v krajině v hodnotě 1,75 mld. Kč. Další výzvy budou už z nového OPŽP a ministerstvo je vyhlásí již na jaře,“ popisuje ministr Brabec.

Ministr Brabec slíbil pokračovat v aktivním působení České republiky jak v jednotlivých orgánech EU, tak i dalších mezinárodních institucích. Klíčovou úlohu bude letos hrát klimaticko-energetická politika. Od mezinárodní klimatické konference v Paříži v prosinci se očekává přijetí nové mezinárodní smlouvy pro snižování emisí skleníkových plynů. A toto téma se nejspíše odrazí i na programu předsednictví Visegrádské skupiny, které Česká republika v červenci na jeden rok převezme od Slovenska. Zároveň je rok 2015 i rokem vykročení k nové globální rozvojové politice, které bude deklarováno přijetím nových Cílů udržitelného rozvoje (Sustinable Development Goals) na zářijovém vrcholném summitu OSN.

Z loňských mezinárodních aktivit MŽP ministr Brabec vyzdvihl aktivity v rámci členství plynoucího z Karpatské úmluvy. V září 2014 Ministerstvo životního prostředí pořádalo v Mikulově 4. zasedání smluvních stran Karpatské úmluvy, které přispělo ke zlepšení a další podpoře přeshraniční regionální spolupráce, zejména v oblasti udržitelného cestovního ruchu a zviditelnění celého dosud opomíjeného regionu.