Více času na podstatné

Připomínky: Aktualizace Státní politiky životního prostředí ČR 2012 – 2020

13.06.2016 07:52

Ministerstvo životního prostředí poslalo do připomínkového řízení aktualizaci Státní politiky životního prostředí ČR na období 2012 – 2020 (SPŽP). V průběhu procesu přípravy a na základě informací z finální verze Střednědobého vyhodnocení SPŽP byla shledána ze strany MŽP potřeba SPŽP revidovat a dále zvýšit kvalitu a aktuálnost tohoto strategického dokumentu v souladu s vývojem mezi lety 2012–2015, uvádí MŽP v důvodové zprávě. Tato revize SPŽP má podle ministerstva podobu „malé“ implementační aktualizace, která v souladu s účelem nástroje střednědobého hodnocení SPŽP i obsahem vlastní SPŽP, schválené v roce 2013. Termín pro připomínky je stanoven na 17.6.2016.


V rámci předkládané aktualizace SPŽP bylo přistoupeno k několika typům úprav SPŽP:

  1. změna struktury cílů SPŽP:
  • cíl 1.1.1 Zajištění realizace Programů monitoringu povrchových a podzemních vod pro vyhodnocení všech opatření prováděných podle Rámcové směrnice, jako základního nástroje pro vyhodnocení jejich efektivity byl v aktualizované SPŽP přesunut z úrovně cíle do úrovně nástroje;
  • cíl 1.3.4 Sanovat kontaminovaná místa, včetně starých ekologických zátěží, napravovat ekologickou újmu byl nově přeřazen do tematické oblasti 4 – Bezpečné prostředí;
  • cíl. 2.1.1 Zvýšení schopnosti přizpůsobení se změnám klimatu – byl nově reformulován a přesunut do tematické oblasti 4 – Bezpečné prostředí;
  • tematická oblast 4 byla kompletně restrukturována. Byly do ní přeřazeny původní cíle 1.3.4 a 2.1.1 a je nově dělena následovně:
    • priorita 4.1 Předcházení rizik
      • cíl 4.1.1 Předcházení vzniku zdrojů antropogenních rizik
    • priorita 4.2 Zmírňování dopadů nebezpečí, včetně mimořádných a krizových situací
      • cíl 4.2.1 Zmírňování dopadů antropogenních rizik
      • cíl 4.2.2 Zmírňování dopadů přírodních nebezpečí
      • cíl 4.2.3 Zmírňování dopadů změny klimatu a adaptace
      • cíl 4.2.4 Sanace kontaminovaných míst, včetně starých ekologických zátěží, a náprava ekologické újmy

V souvislosti s výše uvedenými změnami došlo k přečíslování cílů dle nové struktury.

  1. formální či věcná reformulace znění relevantních opatření a nástrojů, jak vyplynulo z podnětů gestorů. Podněty byly sbírány v rámci přípravy Střednědobého vyhodnocení SPŽP a návrh finální formulace byl s gestory konzultován v rámci přípravy této aktualizace. U některých opatření a nástrojů byla navržena též změna gesce či s ohledem na dosavadní stav plnění a výhled realizace změněn termín plnění.
  2. vypuštění duplicit, dále již splněných opatření a nástrojů a taktéž odstranění nyní již nepříliš relevantních opatření a nástrojů, které byly kupříkladu navázány na dříve předpokládaný vývoj legislativy EU k roku 2012.
  3. úprava sady indikátorů SPŽP. Byly vypuštěny indikátory, pro které nejsou, a v době platnosti SPŽP nebudou, dostupná podkladová data. Naopak u jiných indikátorů byl doplněn zdroj podkladových dat, vč. možnosti využití nově dostupného dálkového průzkumu Země. Byly doplněny indikátory sledující jevy, které indikátorová sada SPŽP dříve specificky neobsahovala.
  4. faktické údaje v obecné části dokumentu byly aktualizovány dle nejnovějších dostupných informací. Byl také zohledněn posun v legislativním vývoji a ve strategických dokumentech ČR. SPŽP byla revidována i za účelem souladu s mezinárodními závazky ČR.
  5. Analytický text a popis priorit a cílů SPŽP je nově doplněn o bezprostřední přehled opatření a nástrojů, příslušející indikátory pro danou oblast a vazbu na relevantní existující zdroje a financování.
  6. Dokument je nově doplněn o přehledy
  • vazeb indikátorů a cílů SPŽP;
  • vazeb cílů SPŽP na další strategické dokumenty ČR;
  • souhrnný strukturovaný přehled všech opatření a nástrojů SPŽP;

 

Dokumenty ke stažení - ZDE