Více času na podstatné

Připomínky: Energetická účinnosti, OZE, uhlíkové vyrovnání, zdanění energie a emise CO2 z lodní dopravy

22.10.2021 17:47

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh Směrnice z balíčku Fit for 55 přijatý Komisí k Směrnici EU o energetické účinnosti. Vzhledem k tomu, že účinné využívání energie je zásadní pro dosažení cíle snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů v EU nejméně o 50 % až 55 %, bude se přezkum snažit získat poznatky o tom, jak pozměnit směrnici o energetické účinnosti, aby: se podařilo do roku 2030 dosáhnout většího snížení emisí skleníkových plynů, a její působení přispívalo k dalším iniciativám v rámci Zelené dohody pro Evropu.

 

Pravidla EU pro energii z obnovitelných zdrojů

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh Směrnice z balíčku Fit for 55 přijatý Komisí k pravidlům EU pro energii z obnovitelných zdrojů. Přezkum směrnice posoudí, nakolik mohou pravidla EU pro energii z obnovitelných zdrojů (směrnice (EU) 2018/2001) přispět k vyšším cílům EU v oblasti klimatu a dále prozkoumá možnosti, jak urychlit přechod k integrovanějšímu energetickému systému, jak je uvedeno ve strategii pro integraci energetického systému a strategii pro vodík.

 

 

Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh Nařízení z balíčku Fit for 55 přijatý Komisí k mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích. Snaha Evropy o dosažení klimaticky neutrálního stavu do roku 2050 by mohlo být ohroženo nedostatkem úsilí na straně našich mezinárodních partnerů. To by znamenalo riziko úniku uhlíku. K tomu dochází tehdy, když společnosti přesouvají výrobu do zemí, které mají ohledně emisí méně přísné předpisy. V takovém případě by ke snížení celosvětových emisí nedošlo. Tomuto riziku by mělo zabránit díky novému mechanismu, který by stanovil cenu uhlíku na dovoz určitého zboží ze zemí mimo EU.

 

 

Revize směrnice o zdanění energie

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh Směrnice z balíčku Fit for 55 přijatý Komisí k revizi směrnice o zdanění energie. Revize má tyto hlavní cíle: sladit zdanění energetických produktů a elektřiny s politikami EU v oblasti energetiky a klimatu a přispět ke splnění cílů EU stanovených pro oblast energetiky do roku 2030 a do roku 2050 ke klimatické neutralitě; aktualizací rozsahu a struktury daňových sazeb a racionálnějším využíváním nepovinných daňových úlev a snížení zachovat jednotný trh EU.
 
 

Emise CO2 z lodní dopravy – podpora používání nízkouhlíkových paliv

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh Nařízení z balíčku Fit for 55 přijatý Komisí k Emisím CO2 z lodní dopravy – podpora používání nízkouhlíkových paliv. Lodní doprava z a do přístavů Evropského hospodářského prostoru představuje přibližně 11% všech emisí CO2 z dopravy v EU a 3–4% celkových emisí CO2 v EU. Iniciativa FuelEU Maritime si klade za cíl zvýšit používání udržitelných alternativních paliv v evropské lodní dopravě a přístavech. Proto se zaměří na odstraňování:    tržních překážek, které brání jejich používání a dále nejistoty ohledně technických možností dostupných na trhu.