Více času na podstatné

Připomínky: Obecný programový dokument Modernizačního fondu

23.11.2020 17:25

Modernizační fond je pro období 2021–2030 novým nástrojem podpory. Zařadí se především vedle operačních programů financovaných z fondů Evropské unie. Určen je pro podporu investic vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů. Financován je z příjmů z dražeb emisních povolenek, které jsou podle zákona č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů příjmem Státního fondu životního prostředí.

Z pohledu strategických dokumentů jsou prostředky určeny zejména na plnění cílů Vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu. Cílem poskytované podpory je usnadnit transformaci české ekonomiky směrem k uhlíkové neutralitě v roce 2050.

Pro poskytování podpory bude postupně spuštěno devět samostatných programů, které ukazuje tabulka na další straně. Programy financované z Modernizačního fondu jsou navrženy v úzké koordinaci se zaměřením jednotlivých operačních programů a podpora se bude vzájemně vhodně doplňovat. A to jak věcně, časově, tak i z pohledu celkové alokace.

Celková alokace je závislá na ceně emisních povolenek a může se proto v průběhu období měnit. V tuto chvíli odhadujeme alokaci na přibližně 154 mld. Kč na celé období 2021–2030. Indikativní podíl jednotlivých programů, uvedený v již zmíněné tabulce, se v průběhu času může měnit v závislosti na změně celkové alokace i reálných potřebách v jednotlivých segmentech. První tři programy považujeme za klíčové ve vztahu k dosažení stanovených cílů. Z pohledu alokace budou proto hrát dominantní roli a jejich podíl odhadujeme na 78 % z celkové alokace.

Po schválení obecného programového dokumentu budou dopracovány jednotlivé dílčí programy, které budou obsahovat detailní informace pro žadatele jako jsou kritéria způsobilosti, způsob hodnocení apod. Tyto programy již nebudou předkládány vládě, ale budou schváleny jen na úrovni ministerstva životního prostředí.

 

 

Název programu

Podíl na alokaci

Odhadovaná alokace v mld. Kč

1

Modernizace soustav zásobování tepelnou energií

26,0 %

40,0

2

Nové obnovitelné zdroje v energetice

38,7 %

59,6

3

Zlepšení energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů v průmyslu v EU ETS

13,3 %

20,5

4

Zlepšení energetické účinnosti v podnikání

6,0 %

9,2

5

Modernizace dopravy v podnikatelském sektoru

3,5 %

5,4

6

Modernizace veřejné dopravy

5,0 %

7,7

7

Energetická účinnost ve veřejných budovách a infrastruktuře

4,0 %

6,2

8

Komunitní energetika

1,5 %

2,3

9

Modernizace soustav veřejného osvětlení

2,0 %

3,1

 

Dokument ke stažení:

Materiál