Více času na podstatné

Přírůstky v databázi odborných článků z českých i zahraničních časopisů (databáze RESERS)

30.05.2012 12:50

Databáze RESERS je anotovaná bibliografická databáze odborných článků z českých i zahraničních časopisu a vybraných sborníků zaměřených na odpadové hospodářství a související oblasti.


DEEE: un gisement a exploiter. (Elektroodpady: materiál k využití)
Recyclage Récupération
V Evropě je vyprodukováno 24 mil. t plastových odpadů ročně a jejich množství každoročně o 2 % narůstá. Pouze 3 mil. t jsou recyklovány v EU, další 3 mil. t se vyvážejí. Zvláštní postavení zde zaujímají elektroodpady, jejichž množství činí přes 10 mil. t ročně. Německá firma Hamos se zabývá technikami separace plastů a kovů z elektroodpadů. Elektroodpady obsahují 60 různých druhů plastů, z nichž 50 druhů jsou termoplasty. Firma prezentovala svou techniku separace, která spojuje několik různých postupů za mokra i za sucha, flotaci, elektrostatickou separaci. Výsledkem je čistota materiálu 98,5 %.

 

Lille Métropole: Réforme de la collecte des encombrants. (Metropole Lille: Reforma sběru objemných odpadů)
Recyclage Récupération
Město Lille bylo jedním z posledních měst, kde se objemné odpady sbíraly ode dveří domácností. Od ledna 2012 byla zavedena služba odvozu na vyžádání. Počet recyklačních dvorů v metropoli se zvýšil ze 7 v r. 2008 na současných 9, v r. 2014 jich bude 13. Každý obyvatel bude mít recyklační dvůr na dosah zhruba 10 minut autem. Nový systém bude pokrývat celou metropoli do r. 2015. Lille vydává ročně 12 mil. EUR za 120 000 t odpadů sebraných v recyklačních dvorech a za sběr 60 000 t objemných odpadů z domácností. Nový systém sběru odpadů bude stejně drahý, ovšem 80 % objemných odpadů bude využito a 20 % spáleno. V současné době se 90 % objemných odpadů skládkuje a 10 % se využívá energeticky. Bylo postaveno zařízení na třídění objemných odpadů,  které bude v provozu od ledna 2013.

 

Premier plan sur les résidus de médicaments. (První plán nakládání se zbytky léků)
Environnement magazine
Francie je 4. největším konzumentem léků na světě a na jejím trhu je přes 3000 druhů humánních léků. Ministerstvo životního prostředí, zdraví a výzkumu financovalo 10 mil. EUR Národní plán pro zbytky léků (PNRM - Plan national sur les résidus de médicaments), jehož cílem je hodnocení rizik, výzkum a gesce. Plán počítá s kampaněmi měření zbytků léků ve vodě a půdě, dohled nad zbytky léků z nemocnic, odpady z čistíren odpadních vod a z chovu dobytka. Důležité je také využívání a snižování množství nepoužitých léků humánních i veterinárních, jejichž množství se odhaduje na 24 000 a 29 000 t ročně. V r. 2012 bude zahájen pilotní projekt kontroly zbytků léků na několika místech. Čisticí stanice syndikátu Bellecombe, která bude od r. 2012 zpracovávat odpadní vody z nové nemocnice Annemasse-Bonneville, bude ideální zónou vhodnou k provádění studií.

 

Bulgaria still struggling to dispose of its waste. (Bulharsko stále usiluje o odstranění svého odpadu)
European Environment & Packaging Law Weekly
Bulharsko hledá způsoby, jak odstranit zbývajících 90 000 t odpadů uložených a hnijících v blízkosti hlavního města (původně se jednalo o 600 000 t). Podle Sofie má být řešení nalezeno do konce roku 2011. Dokud nebude v hlavním městě postaveno odpovídající zařízení, bude na okolních obcích, aby zpracovávaly odpad z hlavního města. Projekt nového moderního zařízení na zpracování odpadů a skládky v Sofii byl několikrát pozdržen. Současný termín je říjen 2012. V říjnu 2011 zahájila Evropská komise proti Bulharsku sankce pro nedostatečnou implementaci odpadového práva EU. Řízení před Evropským soudním dvorem bylo zastaveno, protože země nedostatky částečně odstranila, ale Bulharsko zůstává na seznamu pozorovaných zemí.

 

a další zajímavé informace se můžete přečíst ZDE