Více času na podstatné

Program na výměnu kotlů ve Středočeském kraji dnes startuje, kraj hlásí dlouhou frontu

02.09.2013 09:47
Po Moravskoslezském a Ústeckém kraji připravilo  Ministerstvo životního prostředí již 3. výzvu k podávání žádostí na poskytnutí dotace ze Společného programu na podporu výměny kotlů, a to spolu se Středočeským krajem.
 
„Podpisem dohody mezi MŽP a Středočeským krajem dne 22. 8. 2013 budou moci obyvatelé Středočeského kraje získat dotace v celkové výši 40 milionů korun. To představuje výměnu přibližně tisícovky kotlů," říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský.

Příjem žádostí začne 2. září a skončí buď vyčerpáním celkové dotace, nebo 31. října 2013. Žádosti se podávají na Krajském úřadu Středočeského kraje.

Pro tuto výzvu je alokováno celkem 40.000.000 Kč, a to 20.000.000 Kč z rozpočtu Středočeského  kraje a 20.000.000 Kč z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Předmětem dotace je výměna stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje.

Ministerstvo životního prostředí již uzavřelo dohody na dotace na výměnu kotlů s Moravskoslezským a Ústeckým krajem. Do programu se mohou přihlásit také další kraje, pokud splní podmínku 50% spolufinancování celého programu. Ministerstvo životního prostředí jen na letošní rok vyčlenilo na dotace na výměnu kotlů celkem 100 milionů korun.

V Ústeckém kraji bylo vyčerpáno už 12,5 milionu korun z celkové alokace 20 milionů. V Moravskoslezském kraji pak lidé požádali zatím o 20 milionů z celkových šedesáti. V případě tohoto kraje se jedná již o čtvrtou výzvu na podávání dotací. Celkem si obyvatelé Moravskoslezského kraje mohli již požádat o 160 milionů korun.

 

Server Českénoviny.cz dnes uvádějí, že kolem středočeského krajského úřadu se tvoří dlouhá fronta zájemců o dotaci na výměnu starých kotlů za nové ekologické. Podle odhadu mluvčí úřadu Nicole Mertinové zatím přišlo 100 až 200 lidí, někteří do fronty přišli již v neděli večer. Mezi lidi bude rozděleno 40 milionů korun. Příjem žádostí začne v 9:00.

Pozor: Přes 460 žádostí o dotace na výměnu starých kotlů za ekologické přijal hned první den Středočeský kraj. Byla tak vyčerpána polovina vyhrazených 40 milionů korun (zdroj: ČTK).

 

Dokumenty ke stažení:

Dokumenty pro 3. výzvu Společného programu