Více času na podstatné

Program symposia ODPADOVÉ FÓRUM 2015 již vystaven

11.02.2015 09:16

Aktuální, byť stále jen předběžný program symposia Výsledky výzkumu a vývoje pro odpadové hospodářství ODPADOVÉ FÓRUM 2015 je již vystaven na www.tvip.cz. Obsahuje v tuto chvíli celkem 44 příspěvků jak ve formě přednášek, tak vývěsek a další tři vybrané příspěvky jsou zařazeny do společné sekce s konferencí Inovace a životní prostředí, jejíž program je rovněž vystaven. I když je již dávno po uzávěrce, je stále možné až do naplnění kapacity další příspěvky přihlásit.

Program symposia začíná ve středu 18. 3. ve 13 hodin plenární sekcí. Její předběžný program je již rovněž vystaven, ale stále se ještě dolaďuje. Zájemce z řad výzkumné sféry v něm určitě zaujmou přednášky Ing. J. Váni, CSc. spolupracujícího úzce s Technologickou agenturou ČR na téma Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství a Ing. M. Matějky z Rady pro vědu, výzkum a inovace Hodnocení výsledků vědy, výzkumu a inovací – současnost a perspektivy. Zvláště k té druhé přednášce očekáváme živou diskusi.

Z odborných sekcí je zvláště dobře obsazena sekce Materiálové využití odpadů (čtvrtek 19. 3. dopoledne) a sekce Sanace ekologických zátěží (pátek 20. 3. dopoledne). V sekci Nebezpečné odpady (čtvrtek 19. 3. odpoledne) celý jeden blok příspěvků souvisí s problematikou radioaktivních odpadů. Pro úplnost ještě nemůžeme nezmínit sekci Energetické využití odpadů ve čtvrtek 19. 3. odpoledne.

Z příspěvků přihlášených na symposium jsme do společné sekce s konferencí INOVACE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ vybrali a zařadili tři referáty o technologiích, které předtím obdržely některé domácí nebo mezinárodní ocenění. Jsou to přednášky J. Káni, Biouhel CZ, s. r. o.: Řešením (nejen) pro bioodpady je biouhel, která získala prestižní cenu v mezinárodní soutěži Quality Innovation of the Year, Ing. P. Izáka, DSc., ÚCHP AV ČR: Nová technologie čištění surového bioplynu až na úroveň zemního plynu, která byla oceněna v soutěži Česká hlava a Ing. Juraj Plesník, STERED® PR Krajné, s. r. o.: STERED® – unikátna technológia na materiálové zhodnocovanie zmiešaných textilných odpadov z automobilového priemyslu, která obdržela cenu Environmentálna technológia na konferenci Technika ochrany prostredia 2014.

 

Více informací o Týdnu výzkumu a inovací pro praxi - ZDE

 

Ondřej Procházka