Více času na podstatné

Program úvěrů na opravy a modernizace bytových domů startuje tento pátek!

08.01.2013 13:11

"Státní fond rozvoje bydlení začne v pátek přijímat žádosti vlastníků panelových domů o dlouhodobý nízkoúročený úvěr na opravy budov. Tím odstartuje nový program Panel 2013+. Pro začátek je pro zájemce připraveno 210 milionů korun", informuje dnes server iDNES.cz. Podmínky programu se řídí nařízením vlády č. 468/2012. Úvěr lze využít i pro snížení energetické náročnosti domů.

Program "Program úvěrů na opravy a modernizace bytových domů" je určen pro všechny vlastníky bytových domů, bez rozdílu technologie výstavby (panelové, cihlové). Program mohou využít družstva, společenství vlastníků, fyzické a právnické osoby, stejně jako města či obce, jež mají ve vlastnictví bytový dům. Podmínky programu se řídí nařízením vlády č. 468/2012, jehož platné znění naleznete zde. Úvěr dle tohoto NV nelze použít na opravy a modernizace rodinného domu.

Úvěr můžeme získat maximálně do výše 90 % rozhodných výdajů, uvedených v Příloze č. 1 NV 468/2012. Čerpání úvěru je možné maximálně po dobu 3 let od data uzavření úvěrové smlouvy. Délka úvěru je stanovena ve smlouvě o úvěru, nepřesáhne však 30 let od data podpisu úvěrové smlouvy (včetně období čerpání). Výsledná úroková sazba nesmí být nižší než základní referenční sazba Evropské unie pro ČR, která je od ledna 2013 ve výši 1,09% p.a. Výše výsledné úrokové sazby je závislá i na předpokládané návratnosti úvěru, bonitě klienta a způsobu zajištění úvěru. Úvěr nelze poskytnout na činnosti, na které byla poskytnuta podpora z jiných státních nebo evropských fondů. Na tentýž druh opravy nebo modernizace může být úvěr poskytnut pouze jednou.

Žádost o poskytnutí úvěru musí být  podána podle § 3 odst. (3) písm. b) NV 468/2012 Sb., před zahájením opravy nebo modernizace. Doložení podkladů k žádosti je rozděleno do dvou částí z důvodu zjednodušení a také zlevnění celého procesu. Povinné náležitosti žádosti o poskytnutí úvěru lze podat osobně či poštou na pracovišti SFRB v Praze nebo Olomouci, případně můžete využít také podání prostřednictvím datové schránky.

 

Vybraný seznam oprav a modernizací domů, na které lze poskytnout podporu:

Zateplení neprůsvitného obvodového pláště se současnou sanací obvodového pláště                                     

Vyregulování otopné soupravy

Zateplení vybraných vnitřních konstrukcí                                    

Zkvalitnění ústřední regulace otopné soupravy                           

Instalace termosolárních panelů 

Získání průkazu energetické náročnosti budovy                      

 

Další podrobné informace získáte na www.SFRB.cz ZDE.

 

Zdroje: SFRB.cz, iDNES.cz