Více času na podstatné

Projedná vláda do třetice podporu OZE ze státního rozpočtu?

22.10.2012 13:17

Vláda by měla ve středu projednat Návrh nařízení vlády ke stanovení limitu prostředků ze státního rozpočtu na dotaci na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z OZE na rok 2013. Původní vládní návrh hovořil o tom, že by se roční dotace na OZE měly zvýšit zhruba o 7,2 miliardy na necelých 43 miliard. Stát by zároveň snížil částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje. Průmyslové podniky se proti plánovanému zdražení elektřiny silně ohrazují.

Vláda ve středu by měla projednat Návrh nařízení vlády ke stanovení limitu prostředků ze státního rozpočtu na dotaci na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z OZE na rok 2013. Podporu OZE ze státního rozpočtu měla vláda na programu již začátkem října. Nejprve byl bod programu z jednání vlády stažen. Jako důvod uvedl premiér Nečas to, že chce návrh dále podrobněji probrat s MPO a ERU. Následně měla být  podpora OZE ze státního rozpočtu projednána v polovině října. Bod programu byl nakonec odložen. Tentokrát na tiskové konferenci premiér Nečas uvedl, že není třeba se schválením nařízení spěchat. "Jsme si vědomi té obrovské zátěže, kterou obnovitelné zdroje přináší do nákladů průmyslu," řekl. Vláda si podle něj chce před přijetím návrhu poslechnout názory průmyslníků.

Původní vládní návrh hovořil o tom, že by se roční dotace na OZE měly zvýšit zhruba o 7,2 miliardy na necelých 43 miliard. Stát by zároveň snížil částku, pomocí níž zdražování elektřiny kompenzuje. A to ze současných 11,7 miliardy na 9,7 miliardy. Ve svém důsledku to znamená, že na každou spotřebovanou megawatthodinu zaplatíme zhruba o 200 Kč více.

Průmyslové podniky se proti plánovanému zdražení silně ohrazují. Počet firem ve ztrátě může v ČR kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje energie (OZE) stoupnout až o polovinu. Může se stát i to, že některé firmy odejdou nebo zkrachují. Novinářům to v Ostravě řekli zástupci největších odběratelů elektřiny. Ti se sešli, aby jednali, jak zabránit růstu poplatků na podporu OZE, které firmy musí platit v ceně elektřiny. Výsledkem jejich jednání je mimo jiné dopis předsedovi vlády.