Více času na podstatné

Projekty na ČZU cílí na odpady a udržitelný rozvoj

11.01.2016 09:08

INSPIRACE Projekt „Zelená pro ČZU" vznikl za účelem pozvednutí areálu ČZU v oblasti odpadů a udržitelného rozvoje, a zároveň má zpříjemnit prostředí univerzitního kampusu. Zelená pro ČZU zahrnuje v současné době 8 projektů, které si kladou za cíl především zásadně snížit množství produkovaného odpadu, podpořit třídění odpadů a nebo používat ekologické úklidové prostředky.

 

„LUG-a-MUG-na-ČZU“

Hlavní myšlenkou iniciativy je předcházet vzniku odpadů z jednorázových kelímků používáním hrnků či kelímků na opakované použití. Tento odpad má sice malou hmotnost, ale za to velký objem a četnost a jsou dnes doslova všude, ve všech koších a mnohdy i v záhoncích.

Projekt “LUG-a-MUG” vznikl v roce 2007 v na univerzitě v Torontu, odkud se úspěšně šířil dále do USA a dnes je i na mnoha evropských univerzitách. ČZU může být tak 1. univerzitou v České republice, která se k iniciativě přidá.

Třídící centra na fakultách

Cílem tohoto projektu je poskytnout všem na univerzitě možnost třídit mimo obvyklý plast, papír, sklo a směs i bioodpad, kov, zářivky, tonery či baterie. Rozšíření řady košů na tříděný odpad již proběhlo na dvou fakultách a kolejích. Další fakulty mají následovat. Inspirací je jednak MŽP, firmy s environmentální vnitřní politikou a zahraniční univerzity. Kromě nových košů jsou důležitou součástí projektu informační tabule.

Info-tabule jsou brány jako výukové pomůcky, která poskytují informace o Hierarchii nakládání s odpady pro firmy a tzv. 6R‘s pro spotřebitele. Iniciatoři právě pracují na rozpracování jednotlivých témat a hledají partnera, který by finančně informační tabule podpořil.

Průzkum košů a samolepky na koše

Aktéři vylepili samolepky na koše, které jsou výstupem z průzkumu košů. Průzkum košů měl za cíl zmapovat chyby při třídění, využití lisů na PET lahve, ale také zjistit vhodné rozmístění nádob a jejich využití. Výstupy organizátoři teď zpracovávají a chtějí je předložit tajemníkům fakult, kde představí také své návrhy.

„MANUÁL TŘÍDIČE“

Papírová a PDF forma informačního plakátu obsahuje mapku s vyznačenými kontejnery a to včetně kontejnerů na textil, kompostéry, kontejnery na nápojové kartony, baterie, zářivky apod. v areálu kolejí ČZU. Informace o třídění odpadu jsou dostupné v českém a zvlášť v anglickém jazyce. Manuál třídiče bude rozdán studentům ubytovaných na kolejí, vždy 1 plakát na pokoj a bude všem studentům zaslán na email. Manuál bude propagován na sociálních sítích ČZU skupin a webu univerzitních novin. Heslem je: „Víme, proto třídíme.“

Seminář „O odpadech na ČZU III. Změny v legislativě“

Organizátoři chystají odborný seminář jak pro studenty tak odbornou veřejnost. Chtějí tak propojit odborníky z více univerzit s lidmi z praxe, kteří přiblíží posluchačům změny v odpadové legislativě a její praktické dopady na obce a firmy, chybět nemá ani diskuze.

Dalším plánovaným projektem je Ekologický úklid. Teď aktéři zjišťují, jak vlastně úklid na univerzitě probíhá a jaké čisticí prostředky jsou používány a proč. Organizátoři chtějí získat partnera, který nabízí ekologické čisticí prostředky a proškolí zaměstnance úklidu o jejich používání. Nebo další ročník akce Blešák na ČZU + REUSE IT! na kolejích, kde organizítoři chtějí dát šanci věcem, které se staly pro jednoho odpadem, ale mohou být pro druhého pokladem.

P&V - hm, co to asi je, o co se jedná? To se musíme nechat překvapit. Organizátoři si chtějí hrát, provokovat, poukazovat na palčivý problém, škádlit a  iniciovat malé velké změny.