Více času na podstatné

Průmysl odmítá senátní verzi novely stavebního zákona

26.06.2017 09:45

Pokud poslanci přijmou senátní pozměňovací návrhy novely stavebního zákona, nahrají spekulantům s pozemky a prodraží výstavbu rozvodů elektřiny, plynu i tepla, což se promítne do růstu cen energií. Kvůli nesmyslným požadavkům zákona ale hrozí i faktické zastavení výstavby dopravní i technické infrastruktury, jako jsou třeba vodovody, kanalizace, trafostanice či energetické vedení.

 „Vážím si upřímné snahy řady senátorek a senátorů dále zlepšit novelu stavebního zákona vzešlou z Poslanecké sněmovny. Bohužel tato snaha byla znehodnocena několika velmi nešťastnými pozměňovacími návrhy, které nahrávají spekulantům s pozemky potřebnými pro výstavbu infrastrukturních staveb a také zdražují a komplikují výkup pozemků pro veškeré stavby technické infrastruktury. Tím negují smysl celé novely stavebního zákona,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republik Vladimír Dlouhý.

Příkladem je, že nově by investoři měli za povinnost vyvěsit informace o stavebním záměru na místě dotčeného pozemku nebo stavby. Investor ale nemá žádné právo ke vstupu na cizí pozemek a už vůbec ne za účelem vyvěšování informací. Pokud vlastník pozemku investorovi splnění takové informační povinnosti neumožní, nemůže investor podat žádost o územní souhlas, neboť doklad o splnění této povinnosti musí investor k žádosti o územní souhlas vždy přiložit.

Další senátní změny navíc nahrávají spekulantům s pozemky. Součástí návrhu je, aby v případě výkupu jiných než stavebních pozemků pro výstavbu energetické infrastruktury byla kupní cena stanovena nejméně ve výši osminásobku ceny stanovené znaleckým posudkem. V praxi to způsobí nemalé potíže. Zatímco v dopravní infrastruktuře je cena pozemku stanovena osminásobkem jako pevná cena, v tomto případě půjde o sumu minimální, tedy k jednání. Toho samozřejmě využijí spekulanti a náklady na výkup pozemků tak dramaticky vzrostou. Investorům pak nezbude jiná možnost, než to promítnout do cen směrem k zákazníkům.

 

Dne 27.6.2017 bude zahájena 59. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Dle návrhu programu se budou poslanci už tentýž den zabývat novelou stavebního zákona vrácenou Senátem. Následující den čeká na poslance druhé čtení novely zákona o vodách a novely zákona o ochraně ovzduší. Poslanci by měli také projednávat Pařížskou klimatickou dohodu a to konkrétně  11. července.

 

„Apelujeme na poslance, aby nepromarnili poslední příležitost udělat alespoň dílčí pozitivní krok v posunu stavební legislativy a žádáme je o schválení v původním znění, které odešlo ze sněmovny do Senátu. Prosazení senátní verze by byl krok zpět,” komentuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Stavební legislativě se Svaz průmyslu a dopravy ČR věnuje dlouhodobě. Řeší ho jako oficiální účastník tripartity s vládou a odbory a také na odborných pracovních skupinách vlády. Svaz již před třemi a půl lety zpracoval základní teze návrhu zákona a předložil je vládě. Zejména se věnoval tomu, aby se zjednodušil a zkrátil povolovací proces, tak aby fungoval princip 3x1: jeden úřad, jedno řízení a jedno rozhodnutí při zohlednění specifik staveb.

„Novela stavebního zákona, přestože rozhodně nenaplňuje naše původní požadavky a je pouze dílčím řešením současné problematické situace u povolovacích procesů, má naši podporu a žádáme poslance o schválení v původním znění,” říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

„Od stávající vlády Svaz požaduje ještě alespoň návrh tezí, které umožní zásadní rekodifikaci stavebního práva. Klíčové stavby jsou často blokované a k výstavbě nových silnic a dálnic potřebujeme zákony, které toto umožní. Příprava bude trvat několik let, nebavíme se o řádu jednoho či dvou roků, proto je nutné začít s tezemi co nejdřív,” doplňuje priority největšího zaměstnavatelského svazu Hanák.

Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů také proto vyzvali předsedy poslaneckých klubů dopisem, aby podpořili původní znění novely stavebního zákona schválené Poslaneckou sněmovnou, protože pouze toto znění podle nich přispěje ke zjednodušení a zrychlení výstavby v České republice.

 

Dokument ke stažení:

Dopis prezidentů poslancům - novela stavebního zákona