Více času na podstatné

Průmysl podporuje základní principy oběhového hospodářství

13.02.2017 07:29

Svaz průmyslu a dopravy ČR vnímá oběhové hospodářství příležitost. Svaz požaduje nejen přijmout nové odpadové zákony ale také podporuje myšlenku zelených zakázek a zavedení nového indikátoru. Ten by vyjadřoval, jak jsou ekonomiky schopné opětovně využívat materiály při tvorbě HDP.

V současné době se na evropské úrovni nastavují základní parametry oběhového hospodářství, které budou dopadat na průmysl. Experti Svazu průmyslu a dopravy ČR v této věci diskutovali s europoslancem P. Teličkou a následně schválili pozici Svazu.

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje oběhové hospodářství, které vnímá jako příležitost, neboť členské firmy mohou participovat na zpracovatelském a recyklačním průmyslu. Naše země tak přichází nejen o potenciální zdroj příjmů, ale i zaměstnanost se všemi ekonomickými, ale i společenskými dopady.

Jako důležitý aspekt vnímá Svaz střízlivost pohledu na využití zdrojů z odpadů, které musí být v souladu s hierarchií nakládání s odpady. Pokud tedy nelze vzniku odpadu předejít nebo odpad nelze opětovně využít či recyklovat, Svaz podporuje využití jeho energetického obsahu před skládkováním, a to jak z environmentálního, tak i ekonomického hlediska. Svaz podporuje v souladu s principy oběhového hospodářství také intenzivní využívání druhotných surovin jako náhrady za primární zdroje.

Regulatorní rámec pro oběhové hospodářství by měl zároveň respektovat specifika ČR tak, aby přechod nevedl k negativním dopadům na konkurenceschopnost tuzemských firem. Například české recyklační cíle, vyplývající z evropské legislativy, musí být naplněny, neměly by však jít nad rámec evropských směrnic.

Svaz považuje za nutné přijmout nové návrhy zákonů o odpadech a výrobcích s ukončenou životností a dále také i podpořit tzv. zelené  zadávání  pro  orgány  státní  a  veřejné  správy  s  cílem  podpořit  odbyt recyklovaných materiálů a druhotných zdrojů nebo zavést  nový  statistický  ukazatel  tvorby  HDP  na  jednotku  využití  tzv.  panenských  (nových) surovinových  zdrojů. Tento  indikátor by ukazoval, jak  jsou  jednotlivé  ekonomiky  schopné  opětovně využívat materiály při tvorbě HDP.

 

Dokument ke stažení:

Prohlášení Svazu - ZDE