Více času na podstatné

Průzkum: Češi o jedech v bateriích vědí. Jejich recyklace je však příliš nezajímá.

23.10.2013 10:04

Pouze třetina Čechů se zajímá o zpětný odběr použitých baterií, přestože 91 procent z nich si uvědomuje, že baterie obsahují látky nebezpečné pro přírodu i lidské zdraví. Vyplývá to z průzkumu, který pro neziskovou společnost ECOBAT vypracovala agentura pro výzkum trhu Markent.

Podle údajů společnosti EKO-KOM vytřídil loni každý obyvatel ČR průměrně 39,1 kg odpadů (papír, sklo, plasty a nápojové kartony). V případě vysloužilých baterií a akumulátorů však mají Češi ještě rezervy, ačkoliv situace se každoročně zlepšuje. V loňském roce se prostřednictvím kolektivního systému ECOBAT zpětně vybralo 921 tun vybitých baterií. Celkové množství vybraných baterií v ČR loni přesáhlo těsně hranici 1000 tun. K nárůstu pomáhá mj. povinnost výrobců baterií zajistit bezplatný odběr alespoň 25 procent baterií dodaných na trh. I když se v loňském roce objem zpětného odběru v ČR zvýšil v porovnání s předchozím rokem o 20 procent, významná část obyvatel stále vyhazuje použité baterie do koše.

 

 

 

 

Důvodem nezájmu je především nízká informovanost o možnostech zpětného odběru baterií

Podle výsledků zmíněného průzkumu se o zpětný odběr použitých baterií zajímá velmi nebo trochu pouhých 35 procent dotázaných. Čtvrtinu respondentů dokonce toto téma nezajímá vůbec. Přesto více než dvě třetiny oslovených (68 procent) nesouhlasily s tvrzením, že je pro ně obtížné udělat něco pro životní prostředí. Podle Petra Kratochvíla z neziskové společnosti ECOBAT, která v ČR zajišťuje systém zpětného odběru použitých baterií, je důvodem nízká informovanost na lokální úrovni: „Každoročně narůstá počet obcí, které s námi v této oblasti spolupracují a které umístily speciální sběrné kontejnery na veřejně přístupných místech,“ vysvětluje. „Aktivní v  osvětě jsou i školská zařízení, je stále mnoho především menších obcí, které se primárně zaměřují na propagaci recyklace pouze v případě papíru, skla a plastů,“ dodává. Právě respondenti žijící v obcích do 20 000 obyvatel odpovídali v průzkumu nejčastěji, že je zpětný odběr baterií nezajímá.

 

 

 

Použité baterie lze odevzdat téměř všude

Lépe však vyznívají další čísla ze zmíněného průzkumu. Pouhé jedno procento dotázaných rozhodně nesouhlasilo s tím, že baterie obsahují nebezpečné látky. Navíc 62 procent respondentů si nemyslí, že by zpětný odběr baterií byl jen dalším z rádoby ekologických požadavků kladených na občany. A jen dvě pětiny lidí (39 %) se domnívají, že nemají pro zpětný odběr použitých baterií vhodné podmínky. „Z těchto čísel máme radost,“ doplňuje Kratochvíl. „Všechny prodejny, které mají přenosné baterie ve svém stálém sortimentu, jsou povinny staré baterie bezplatně přijmout. A to bez ohledu na jejich značku, velikost či množství. Baterie lze samozřejmě odevzdávat také ve sběrných dvorech, v mobilních sběrnách nebezpečných odpadů a ECOBAT organizuje sběr baterií i ve školách, úřadech a ve firmách.“

 

 

 

Proč je recyklace důležitá?

Každoročně se v ČR prodá téměř 120 milionů nových baterií. To, že jsou malé, neznamená, že by se jimi lidé neměli zabývat. Pokud skončí v koši a v komunálním odpadu, dostanou se na skládku či do spalovny. Přitom použité baterie a akumulátory obsahují škodlivé látky včetně těžkých kovů. Po čase se z nich tyto látky uvolňují a mohou znečistit půdu, spodní a povrchové vody. Tím ohrožují jak životní prostředí, tak lidské zdraví.

 

Pozn. pro editory: Průzkum byl realizován v lednu 2013 v jednotlivých krajích ČR. Analýza odpovědí byla provedena na vzorku 706 respondentů ve věku 18 až 74 let.