Více času na podstatné

Průzkum: Polovina Čechů věří na změnu klimatu, více klimaskeptiků je mezi muži

21.10.2015 13:14

Více než polovina Čechů věří tomu, že se globálně mění klima, a většina veřejnosti se také domnívá, že vývoj klimatu ovlivňuje člověk svou činností. Češi ale nejsou jednotní v tom, jak na klimatickou změnu reagovat. Více než polovina české společnosti se také domnívá, že buď dochází nebo dojde k vymírání druhů, nárůstu povodní a vln veder či suchu.

Jeden z prvních průzkumů o vnímání změn klimatu v ČR dnes zveřejnila katedra enviromentálních studií Masarykovy univerzity. S názorem, že dochází ke změně klimatu, souhlasilo 52 procent Čechů, naopak s ním nesouhlasilo 29 procent lidí a 19 procent neumělo na otázku odpovědět. 

Většina Čechů si také myslí, že oni sami mohou udělat pro změnu klimatu jen velmi málo a ne přímo ve svých domácnostech. Sociolog Tomáš Chabada uvedl, že více než 60 procent veřejnosti se domnívá, že odpovědnost za aktivity proti změně klimatu má především průmysl, Evropská unie, mezinárodní společenství a vláda, až poté místní úřady. Velká individuální akce se od většiny společnosti podle něj nemůže čekat.

Podpora pro klimatickou politiku je podle průzkumu vyhýbavá a rozpolcená, ve srovnání s jinými zeměmi Češi sice sledují zahraniční trendy, ale jsou o několik let pomalejší.

Více klimaskeptiků se v průzkumu vyskytlo mezi muži. Data od více než 2000 respondentů sociologové sbírali od konce května do konce června, někteří oslovení už také nedostatek pitné vody jako jeden z dopadů klimatických změn.