Více času na podstatné

Průzkum: Většina Čechů odmítá jednou provždy odepsat tuzemské uhelné doly

23.02.2015 08:38

Dotázaným bylo položeno šest otázek, které se vztahují k problematice těžby uhlí, energetické soběstačnosti země a existenci těžebních limitů.

To, že většinově Češi považují uhlí za strategickou komoditu potvrzuje i výsledek zjištěných odpovědí na první dotaz, kdy bylo řešeno definitivní odepsání uhlí za limity a zatopení lomů. Celých 50 procent lidí odmítá současné doly zatopit, protože by se tím navždy odepsaly zásoby uhlí, které jsou za limity. Lidé si důležitost strategické suroviny uvědomují. A většinově nechtějí, abychom o možnost další těžby nevratně přišli. Pouze 18 procent oslovených je ochotno se uhlí za limity jednou provždy vzdát.

 

https://www.phoenixresearch.cz/dnld/Tezebni-limity-unor-2015-(LQ).jpg

Celých 77 procent občanů by podpořilo prolomení těžebních limitů, pokud by to vedlo ke zlevnění tuzemské elektřiny a snížení cen tepla. Pouze 18 procent veřejnosti by zachovalo těžební limity nehledě na tuzemskou cenu elektřiny a tepla. Výzkum ukazuje, že Čechům nesmírně záleží na tom, kolik za tyto služby platí.

 

 

Třetí položená otázka se vztahovala k energetické soběstačnosti českého státu, kdy 37 procent lidí si myslí, že by Česká republika měla být energeticky soběstačná. O procento méně oslovených neví. A 27 procent respondentů pak zastává názor, že český stát nemusí být soběstačný v energetické oblasti.

Respondentům byla pokládána i otázka na nezaměstnanost po případném ukončení těžby uhlí, kdy 63 procent oslovených občanů je přesvědčeno, že po ukončení těžby této suroviny by nedošlo k razantnímu nárůstu míry nezaměstnanosti. Necelá třetina pak neví a zbytek oslovených je přesvědčen o razantním negativním dopadu na českou zaměstnanost v situaci případného ukončení uhelné těžby.

56 procent občanů zastává názor, že uhelné dolování významně poškozuje životní prostředí. Opak si myslí 26 procent, zbývající oslovení nevědí.

 

Poslední otázka se vztahovala k prolomení těžebních limitů ve vztahu k místní zaměstnanosti, kdy pouze 5 procent občanů by prolomilo limity těžby, pokud by to vedlo ke zvýšení zaměstnanosti v oblasti těžby. 54 procent respondentů neví a 41 procent Čechů by limity neprolamovalo, nehledě na příslib nárůstu zaměstanosti v místě uhelné těžby.

Průzkum věnující se zachování těžebních limitů provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 14.1.2015 - 15.2. 2015 na vzorku 1022 respondentů metodou on-line. Celá zpráva a infografika ZDE

 

Mohlo by Vás zajímat:

Češi si evropské peníze pochvalují. Co zlepšily, si však už nevybaví - Miliardy eur proudící do Česka z dotačních fondů Evropské unie považují Češi za prospěšné. Alespoň tak v aktuálním průzkumu odpovědělo 65 procent dotázaných. Když však dojde na jmenování konkrétních dotovaných projektů, které zlepšily jejich život, nějaký si vybaví jenom třetina. Více ZDE (Zdroj: iDNES.cz)