Více času na podstatné

Rada vlády pro udržitelný rozvoj připravuje strategický dokument rozvoje ČR do roku 2030

18.07.2016 18:34

Hlavním bodem  dnešního zasedání Rady vlády pro udržitelný rozvoj byl návrh strategického dokumentu Česká republika 2030, který stanovuje dlouhodobé priority rozvoje české společnosti. Návrh nového dokumentu definuje šest klíčových oblastí a 26 strategických cílů.

Připravovaná koncepce je aktualizací Strategického rámce udržitelného rozvoje ČR z roku 2010. V rámci přípravy dokumentu bylo v roce 2015 osloveno více než pět desítek institucí, které zaslali přes sto sedmdesát tezí k rozvoji České republiky.

Vyhodnocením těchto podkladů bylo identifikováno 6 klíčových oblastí (viz níže), které dále projednaly výbory a pracovní skupiny Rady vlády pro udržitelný rozvoj. V první polovině roku 2016 proběhlo k těmto klíčovým oblastem šest jednání, kterých se zúčastnily takřka tři stovky zástupců a zástupkyň soukromého, neziskového a veřejného sektoru. Podněty z těchto kulatých stolů byly zohledněny v přeloženém draftu dokumentu.

Rada vlády pro udržitelný rozvoj vzala předložený návrh strategického dokumentu „Česká republika 2030“ na vědomí a uložila sekretariátu Rady vlády do příštího jednání vypořádat a zapracovat připomínky členů a členek Rady vlády a uspořádat v průběhu července a srpna 2016 platformu pro veřejnou elektronickou konzultaci a na příštím jednání předložit finální podobu strategického dokumentu „Česká republika 2030“.

Návrh nového dokumentu definuje šest klíčových oblastí (26 strategických cílů) pro rozvoj České republiky do roku 2030 a to:

  •     Lidé a společnost;
  •     Udržitelný hospodářský model;
  •     Ekosystémy;
  •     Udržitelný rozvoj sídel a území;
  •     Česká republika podporující udržitelný rozvoj v Evropě a ve světě;
  •     Dobré vládnutí pro udržitelný rozvoj.