Více času na podstatné

Radiožurnál: Moravskoslezský kraj před volbami diskutuje způsob, jak nakládat s odpadem

12.09.2012 08:03

Jaká je budoucnost karvinské spalovny nebo jak snížit velkou nezaměstnanost? Odpovědi na palčivé otázky Moravskoslezského kraje hledal na volební debatě v Ostravě Martin Veselovský. Pod jejich palbou se ocitlo pět kandidátů na hejtmana Moravskoslezského kraje, které přivítal plný sál.

Pět kandidátů na hejtmana pod ostrým světlem, vyhřátý sál a hlava na hlavě. Jedním ze stěžejních témat je karvinská spalovna, která má vyrůst na místě bývalého dolu Barbora. 

„Podporuji spalování a energetické využití odpadu, protože skládkování není dlouhodobě udržitelnou možností. Nedělat jednu megaspalovnu v Karviné, ale připravit menší spalovny,“ prosazuje David Sventek z ODS. 

Nad jeho návrhem malých spaloven pro každou aglomeraci kroutí náměstek hejtmana a sociálně demokratický lídr Miroslav Novák hlavou: 

Předvolební debatu sledovala v Ostravě redaktorka Jana Jeckelová

„Spalovna je hrůzné představy. Ale to není nic jiného než zařízení na energetické využití odpadu. Několik málo zařízení je čirý ekonomický nesmysl – chceme zlikvidovat odpad a dát lidem nižší cenu tepla.“ 

 

Audio: Předvolební debatu sledovala v Ostravě redaktorka Jana Jeckelová

 

Debatu o spalovně uvítal devětasedmdesátiletý pan Radim Štěpánek. „Spalovna musí být postavena, je to nejekologičtější se zbavování odpadu. Odpůrci zhoršují životní prostředí,“ je přesvědčen.  

Ke slovu přímo na debatě se dostali sami občané, pana Radima například zajímala budoucnost ostravského letiště:  

„Chtěl bych se zeptat, zda budou podporovat developerský způsob, kdy se na letišti furt něco staví a žádné linky tam nelétají. V roce 2014 by měla být privatizace letiště.“ 

Odpověděl mu například radní Moravskoslezského kraje Josef Babka z Komunistické strany Čech a Moravy. „V žádném případě v roce 2014 privatizace letiště neproběhne, v roce 2014 by měly být dokončeny další stavby,“ tvrdí. 

Pana Radima odpovědi neuspokojily. „Ale bylo to také dáno tím, že je málo času a bylo určitě hodně otázek,“ přiznal Radiožurnálu. 

Ke slovu se skutečně dostalo hodně místních a Martin Veselovský potvrdil své uspokojení: „Já jsem vždycky nespokojenější, když dost lidí stihne položit svůj dotaz a je na něj nějakým způsobem odpovězeno, což myslím, že tady v Ostravě se docela podařilo.“ 

Na setkání dále se dále otevřela témata jako problematické ostravské Přednádraží, aktuální otrava methylalkoholem nebo odliv obyvatel z kraje.

 

Zdroj: Radiožurnál (rozhlas.cz)