Více času na podstatné

Rating cirkulární ekonomiky: Česko patří mezi nejrozvinutější země v EU

26.05.2018 17:42

Vyplývá to z průzkumu, který provedl list Politico. Předběhli jsme dokonce země, které se tradičně považují za kolébku „zelené ekonomiky", jako jsou Švédsko, Dánsko nebo Finsko. Lépe na tom byly pouze Německo (1. místo), Británie (2. místo) a Francie (3. místo).

List Politico ve svém průzkumu vytvořil žebříček zemí podle kritérií, které používá Evropská komise. Jedná se o množství komunálního a potravinového odpadu na osobu, úroveň komunální recyklace, podíl obchodovaného zboží, které obsahuje suroviny vhodné k recyklaci, úroveň opětovně použitého materiálu, množství patentů vztahujících se k cirkulární ekonomice a investice do cirkulární ekonomiky.

Důvod, proč skandinávské nebo mnohé západní země neuspěly, je příliš velké množství odpadu, které vyprodukují. V případě Finska je to například 504 kg komunálního odpadu na osobu a až 189 kg potravinového odpadu na osobu. Naopak v těchto kategoriích zabodovala Česká republika, kde na obyvatele připadá 339 kg komunálního odpadu a pouhých 81 kg potravinového odpadu.

 

Poznámka redakce:

  • První data o plýtvání potravinami v Česku: Průměrný Čech jich ročně vyhodí až 200 kilogramů (více ZDE)
  • Každý občan ČR tedy v průměru ročně vyprodukuje 531 kg komunálního odpadu (zdroj MŽP, rok 2016)