Více času na podstatné

REACH: Zabezpečení obalů, Benzo[a]pyrene, biocidy, endokrinní disruptory...

21.06.2016 12:39

Ve spolupráci s 15 členskými zeměmi se ECHA podílela na projektu zaměřeného na ověření úrovně zabezpečení spotřebitelských výrobků obsahujících nebezpečné látky. Celkem bylo zkontrolováno 797 výrobků. U 230 výrobků bylo zjištěno pochybení týkající se nesplnění požadavků na klasifikaci, označování a balení podle nařízení CLP. Většinu výrobků reprezentovaly dezinfekční prostředky, bělidla a čistící prostředky na okna, sporáky nebo toalety. 32 výrobků pak nesplňovalo požadavky na ochranu zdraví v podobě nedostatečné dětské pojistky zabraňující jejich nežádoucímu otevření. V 66 případech byla chybná i klasifikace a označení vztahující se k požadavku na dětské pojistky. V minimální míře pak výtky směřovaly k designu výrobků a jejich atraktivnosti pro děti.

Na základě šetření ECHA zahájila 411 správních řízení. U 24 výrobků byl vydán zákaz jejich uvádění na trh a stejný počet byl pak stažen z trhu. V několika případech prodejci sami přistoupili na dobrovolná nápravná opatření.

 

Odkazy:


Benzo[a]pyrene na kandidátském seznamu látek

ECHA rozšířila seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy podléhajících povolení o benzo[def]chrysen (Benzo[a]pyrene). Tato látka byla na seznam přidána kvůli podezření na vlastnosti jako je karcinogenita, mutagenita, toxicita pro reprodukci, PBT a vPvB. Seznam nyní obsahuje 169 látek.

 

Odkazy:


Výbor pro biocidní přípravky podpořil používání 12 účinných látek

Výbor pro biocidní přípravky (BPC) přijal 14 nových stanovisek k níže uvedeným účinným látkám. Jednání výboru probíhalo 14 - 16. černa 2016. Nakonec  výbor schválil použití čtyř účinných látek pro použití v případě insekticidů, konzervačních látek, protiplísňových výrobků a pro veterinární hygienu. Pro osm zbývajících souhlasí s jejich využití v rodenticidních produktech.

 

  • Peracetic acid for product-type 11 and 12
  • Cyanamide for product-type 3 and 18
  • Piperonylbutoxide (PBO) for product-type 18
  • Epsilon-momfluorothrin for product-type 18
  • chlorophacinone
  • coumatetralyl
  • warfarin
  • bromadiolone
  • difenacoum
  • brodifacoum
  • difethialone
  • flocoumafen

 

Odkazy:


Nová kritéria pro endokrinní disruptory

Evropská komise oznámila nová vědecká kritéria pro určení toho co spadá pod endokrinní disruptory v rámci právních předpisů vztažených k pesticidům a biocidům. ECHA tento krok vítá s ohledem na snahu zajistit bezpečné používání chemických látek a nyní analyzuje dopady s ohledem na schvalování účinných látek v biocidních přípravcích.

Odkazy:


Minimalizace testů na obratlovcích

S příchodem nové verze REACH-IT se zpřísňuje vyhovění požadavku na realizaci testů na obratlovcích. V souvislosti s rozhodnutím ombudsmana (1606/2013/AN) ECHA požaduje, aby se více upřednostňovali alternativní metody. Žadatel musí v registrační dokumentaci daleko exaktněji uvést důvody, proč alternativní metody nelze použít pro získání potřebných dat o vlastnostech látky. Tato část je pak podrobena automatické kontrole REACH-IT a zveřejněna na stránkách ECHA, kde proběhnou konzultace třetích stran. Z tohoto důvodu je doporučováno zde neuvádět žádné tajné informace.

Odkazy: