Více času na podstatné

Recyklace pneumatik

04.06.2009 07:58
Místo likvidace pneumativ, Vřesová Na poplatek za ekologickou likvidaci starých pneumatik si již řidiči zvykli. Ale způsob, dalšího zpracování je mnohým nejasný. Proto jsme se byli přesvědčit s kamerou na jediném místě v kraji, kde se recyklace provádí. Provozovna se nachází u obce Vřesová. Recyklováním, kterému se v celé republice věnuje jen pár firem, se získá materiál pro další využití především ve stavebnictví a průmyslu.
"Pneumatika má dva životy - jeden je život kola na autě, pak je to materiál pro recyklaci. Kde z odpadu my uděláme velice výhodný materiál, kde formou nadrcení na recyklačním provozu se vytvoří granulát, odpadní železo a textil, uvedl Ing. Karel Šafner, jednatel společnosti, která se recyklací pneumatik zabývá.

Kontrola kusů pneumatik
Složení pneumatiky

Veškeré produkty vyrobené z ojetých pneumatik i ostatního pryžového odpadu se dají využít nebo prodat. Třístupňovým drcením se vyrobí granulát až do velikosti 10 mm. Nejpoužívanější je granulát do 3 mm. Z něj se připravují aditiva do lepenek nebo do asfaltových povrchů.

Zlisovaný tvar granulátu
Velikosti granulátu

"Pneumatiky z osobních i nákladních aut, z traktorů, ale i z ostatní pryže se dá vyrobit takovýto granulát," vyjmenoval Šafner.

Tvary a druhy, použitého granulátu

Použití na dlažbu

Z granulátu se vyrábí párové desky, antivibrační rohože, protihlukové stěny, obrubníky a mnoho dalších výrobků. Lze z nich také vyrobit povrchy pro sportování. Jejich výhodou je, že nekloužou ani nenamrzají a jsou tedy bezpečné. Všechny výrobky musí mít certifikát o zdravotní nezávadnosti a schválení Státní zkušebnou.

Zateplení
Místo likvidace pneumativ, Vřesová
 
Zdroj: recyklace pneumatik