Více času na podstatné

Redakce iDNES testovala elektromobil BMW i3, který získá i nejsympatičtější projekt E.ON Energy Globe Award ČR 2013

19.07.2013 12:16

BMW i3 je prvním čistě elektrickým vozem mnichovské značky, který zamíří do sériové výroby. Stane se tak na podzim letošního roku a automobilka už vůz postupně odhaluje. Chlubí se jeho technikou, postupy výroby a krok po kroku odhaluje jeho finální design.

BMW i3 je hodně neotřelý automobil, který na první pohled možná vypadá jako řada dalších elektromobilů. Ovšem svou návazností služeb, propojením s on-line světem a svým prémiovým charakterem se snaží ukázat cestu, kterou by se mohla osobní přeprava ve velkých městech v budoucnosti ubírat.

 

Letošní novinkou E.ON Energy Globe Award ČR 2013 je i možnost hlasovat o nejsympatičtější projekt z 12 nominovaných pomocí SMS či internetu na webových stránkách www.energyglobe.cz. Svůj hlas je možné odevzdat jednomu z projektů od 1. srpna až do konce září. Projekt s největším počtem hlasů pak získá od generálního partnera soutěže BMW Group Česká republika zápůjčku elektroautomobilu BMW i3 spolu s domácí nabíjecí stanicí na 3 roky. Pro šťastné hlasující jsou pak připraveny ceny v podobě elektrokola či unikátní úsporné pračky. Určitě je potěšující, že mezi nominovanými projekty je i projekt CEMC - Českého ekologického manažerského centra "Šetřílkovi aneb hravě šetřím svou kapsu i přírodu, více ZDE.

 

Baterie s kapacitou 22 kW mají v praxi vydržet na 130–160 km jízdy. Normovaný dojezd dle cyklu NEDC je dokonce 190 kilometrů, ale BMW je v reálných odhadech trochu pesimističtější. Za příplatek bude k dispozici i verze s malým spalovacím motocyklovým motorem jako generátorem. S devítilitrovou benzinovou nádrží bude celkový dojezd 300 kilometrů.

Kromě samotného dojezdu elektromobilu se BMW hodně zabývá i otázkou dobíjení i3. V automobilce mají zjištěno, že drtivá většina každodenních cest s vozem má délku do 40 kilometrů a jsou si tak jisti, že majitelé budou muset auto dobíjet jen několikrát týdně. A zvládnou to většinou doma z běžné zásuvky. Pak ovšem plné dobití trvá z prázdné do plné kapacity asi osm hodin. Rychlejší a efektivnější dobíjení zajistí instalace speciální dobíjecí stanice, která je připojena na třífázový rozvod.

 

Celý test najdete na iDNES.cz ZDE

 

 

Zdroj: iDNES.cz