Více času na podstatné

Ředitel ČIŽP: Znečišťovat životní prostředí bez povolení je neuvěřitelná drzost. Firma dostala pokutu 500 tis. Kč.

27.02.2015 13:56

ŠPATNÁ PRAXE Společnost, která provozuje dva stacionární zdroje znečišťování ovzduší v areálu dřevařského závodu, byla předmětem opakovaných stížností občanů z přilehlé bytové zástavby na obtěžování spadem pilin a dřevného prachu. „Naši inspektoři chtěli po provozovateli vymáhat minimalizaci dopadů provozu technologie na životní prostředí podle zákona o ochraně ovzduší. Zjistili ale, že společnosti vůbec nebylo povolení k provozu vydáno. Je až neuvěřitelně drzé znečišťovat životní prostředí bez povolení, které má právě emise redukovat,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Inspektoři navíc zjistili, že stacionární zdroje jsou v této společnosti i nadále provozovány. Společnost nesplnila ani další povinnost danou zákonem o ochraně ovzduší - v roce 2014 neohlásila údaje souhrnné provozní evidence za rok 2013 prostřednictvím integrovaného systému ohlašovacích povinností. 

Česká inspekce životního prostředí tak uložila pokutu ve výši 500 tisíc koru a nyní ČIŽP povede správní řízení ve věci zastavení provozu stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.