Více času na podstatné

Roboti už umí zvyšit výkon solárních elektráren

14.09.2012 09:14

qtslearnQBotix, startup společnosti se sídlem v Kalifornii, přišel s novým a inovativním způsobem, jak pomocí robotů jednoduše spravovat solární elektrárny. Systém využívá mobilní roboty ke zvýšení produktivity solárních elektráren a zároveň vede ke snížení provozních nákladů.

Solární farmy obsahují obvykle několik řad solárních panelů. Společnost QBotix vytvořila dvou-osý naváděcí systém, který automaticky umožňuje nastavovat jednotlivé panely solárních elektráren na vyšší výkon. Doposud se přitom používaly obvykle pouze jedno-osé sledovací systémy, které panely otáčely podle jediné (vertikální) osy. Duální sledovací systémy však umožňují nastavení panelů přímo směrem ke slunci a tím dosažení vyššího po celý provozní den výkonu.

Základem systému QBotix je vždy dvojice autonomních robotů, řídicích obvykle 300 kW solární panely. Jakmile jsou solární panely nainstalovány na montážní systém a připraveny k provozu, začnou roboti cestovat po své kolejnici a průběžně upravovat nastavení panelů směrem ke slunci. Každý z robotů přitom obsahuje hned několik motorů a regulátorů, stejně jako integrovanou inteligenci a nezbytné komunikační schopnosti.

 

solbot

Dva roboti jsou přitom schopni obsloužit až 200 solárních panelů za pouhých 40 minut. Podle informací QBotix systém QTS zvyšuje produkci elektrické energie u statických solárních elektráren až o 40 procent nad rámec produkce stávajících montážních systémů. Vývoj systému stál firmu QBotix již celkem 7.500.000 USD a QTS je nyní k dispozici pro komerční použití.

 

Další informace: QBotix, The QBotix Tracking System™

 

Zdroj: https://pandatron.cz, QBotix.com