Více času na podstatné

Rozhlas.cz: Česko by mohlo v případě nouze odpojit přeshraniční vedení elektřiny

17.10.2012 07:47

Čeští energetici by mohli při stavu nouze vypnout vedení elektřiny ze zahraničí. Počítá s tím novela vyhlášky o stavu nouze v energetice. Vládě ji dnes předloží ministerstvo průmyslu a obchodu. Vyhláška reaguje na budování větrných elektráren na severu Německa. Ty vyrábějí elektřinu v závislosti na počasí. Při velmi větrných dnech je energie tolik, že může ohrozit i českou přenosovou soustavu.

Novela má zajistit, že nedojde k přetížení české přenosové soustavy. Za problémy může hlavně rozsáhlá výstavba větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře. Elektřina pak putuje do jižního Německa a Rakouska přes naše území. 

Podle ředitele České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Vladimíra Tošovského hrozí v některých dnech i výpadky dodávek elektřiny: 

„Problém je, že v především větrných dnech, je výroba neočekávaně vysoká a je potřeba jí případně zregulovat, protože už zatěžuje naši soustavu natolik, že by mohlo docházet k ohrožení její provozuschopnosti.“ 

Kromě české je přetěžována i polská přenosová soustava. Společnost ČEPS by měla zhruba do pěti let vybudovat na hranicích potřebné transformátory. 

„To nejsou transformátory proto, abychom zabránili přetokům, naopak. My chceme ty přetoky co nejvíce umožnit. Ale tak, aby nebyla naše provozovatelnost soustavy ohrožena,“ dodává Tošovský.

 

Zdroj: Rozhlas.cz