Více času na podstatné

Rozhovor: Naše děti budou zodpovědnější než my

25.11.2013 11:41

Tisíce tun vybitých baterií končí rok co rok na skládkách a ve spalovnách, ačkoliv obsahují jedovaté látky. Je to nepřirozené a naše děti se takto nezodpovědnému přístupu budou jednou divit, říká RNDr. Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT. Ta v ČR provozuje systém zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů.

 

Kolik baterií se v ČR ročně vybere?

Loni se nám podařilo vybrat 921 tun. Je to zatím rekordní množství, o rok dříve to bylo 769 tun. Trend je na rozdíl od vysloužilých elektrospotřebičů u baterií jednoznačně stoupající a věříme, že letošní rok bude opět rekordní. I tak však končí velké množství baterií stále v přírodě. A to neprospívá vůbec nikomu.

 

Jak si nárůst množství vybraných baterií vysvětlujete?

Řekl bych, že jde o souhru více faktorů. Je to dáno zejména stále se rozšiřující spoluprací s  obcemi a firmami, ale informačně působí ECOBAT i ve školách, kde v rámci projektu „Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět“ vysvětlujeme dětem, že baterie do odpadkového koše nepatří. Jsem přesvědčen, že naše děti se budou chovat zodpovědněji než my. Tedy alespoň v oblasti ochrany přírody.

 

Jak funguje v praxi systém zpětného odběru? Kolik je v republice míst a kam mohou lidé vybité baterie odnést?

V polovině letošního roku bylo v ČR více než 17 tisíc míst pro zpětný odběr vysloužilých baterií. Baterie lze odevzdat všude tam, kde se prodávají – v prodejnách elektro, v supermarketech a hypermarketech, ale také na úřadech a v dalších veřejných budovách, školách i sběrných dvorech. Zpětný odběr v případě baterií funguje stejně jako u elektrospotřebičů, zářivek apod. Nezisková společnost ECOBAT, založená šesti významnými výrobci baterií, zajišťuje přibližně 93 % z celkového objemu odevzdaných vysloužilých baterií na území ČR.

 

Existují pro zpětný odběr baterií nějaké evropské normy?

Podle nařízení evropské směrnice S2006/66/EU je zpětný odběr povinný pro všechny státy evropské osmadvacítky. Přístupy i výsledky jsou však v jednotlivých zemích různé. Nejlepších hodnot dosahují Belgie a Švýcarsko, jediné dvě země, kde se do systému vrací více než 50 % vysloužilých baterií. Pro Českou republiku platí požadavek na účinnost sběru ve výši minimálně 25 % baterií, které byly daný rok uvedeny na trh. Loni se nám podařilo dosáhnout účinnosti 29 %. Od roku 2016 se však minimální kvóta zvýší na 45 %. Bude tedy potřeba ještě širší zapojení firem i samotných občanů.

 

Čím jsou baterie pro přírodu a lidské zdraví nebezpečné?

Zejména kvůli těžkým kovům, které obsahují. Z celkového obsahu tzv. těžkých kovů v komunálním odpadu jsou baterie zodpovědné za 88 % obsahu rtuti, 85 % kadmia, 67 % niklu a 10 % zinku. Tyto látky se časem začínají uvolňovat a mohou znečistit spodní i povrchovou vodu. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že každý z nás může svou malou měrou přispět k lepšímu světu. Bohužel máme úkol ztížený tím, že baterie jsou velmi malé. Mnoho lidí je bez rozmyslu hodí do koše. Neumím si představit, že by něco podobného udělali s jakýmkoliv větším elektrozařízením.

 

Profil odborníka:

RNDr. Petr Kratochvíl (53), narozen v Kladně. Od roku 2001 jednatel neziskové společnosti ECOBAT, s. r. o. a od roku 2002 výkonný ředitel Českého sdružení výrobců a dovozců přenosných baterií. Dříve pracoval jako vědecký pracovník, podílel se na zpracování řady studií a expertiz z oblasti ochrany životního prostředí. Absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, ve volném čase se věnuje hře na klavír, pořádání jazzových koncertů, tancování kubánské salsy a cestování.

 

 

 

Zpětný odběr pod odborným dohledem

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která v ČR od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií. V roce 2012 odebrala 921 tun baterií, což představuje přes 30 milionů kusů přenosných baterií. ECOBAT v současné době provozuje více než 16 800 míst zpětného odběru. Úplné informace o systému zpětného odběru lze získat na www.ecobat.cz