Více času na podstatné

Doposud nanejvýš čtvrtina obcí třídila bioodpad. ČIŽP ihned nebude obce aktivně kontrolovat.

12.01.2015 10:55

AUDIO! Od Nového roku platí vyhláška k novele zákona o odpadech, podle které města musí zajistit třídění bioodpadu a kovů. Kovy se povinně třídí už od 1. ledna, bioodpad pak od 1. dubna až do konce října. Mezi kovy, jejichž třídění musí obce nově zajistit, patří hlavně plechovky nebo víčka od jogurtů, které dosud končily na skládkách. „Je to evropská směrnice, kterou musíme respektovat,“ poznamenal Richardl Brabec. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce systém třídění bioodpadů odpadů zatím měla nejvýše čtvrtina měst a obcí. „My zahajujeme za 14 dní takovou 'biotour', takovou tour po České republice kvůli skládkování bioodpadu, ale samozřejmě tam budeme odpovídat i dotazy na sběr kovů,“ řekl ministr Radiožurnálu.

 

 

ČIŽP: Budeme rádi, když bude počet uložených pokut klesat

 „Rozhodně se nechystáme ihned aktivně provádět kontroly plnění této vyhlášky, jiná situace však nastane v případě přijetí podnětu k provedení takové kontroly,“ řekl Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí (ČŽIP). V takovém případě zákon ukládá inspekci povinnost provést kontrolu a konstatovat, zda je podnět oprávněný či nikoliv. „Nutné je zdůraznit, že není naším cílem zvyšovat počet uložených pokut. Naopak, budeme rádi, pokud bude toto číslo klesat, bude více ukázněnějších podnikatelských subjektů i obcí a lidem se bude žít lépe,“ uvedl Geuss.

Pracovníci oblastních inspektorátů ČIŽP jsou podle jeho slov na konzultaci nových opatření ze strany obcí připraveni a nové povinnosti vzájemně diskutují už od loňského podzimu. Snaží se tak předejít případným prohřeškům a sankcím. Za nedodržení povinnosti zajistit třídění biologicky rozložitelného odpadu a kovů je totiž inspekce nucena uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

 

BRKO a POH ČR: Podle vládou schváleného plánu odpadového hospodářství je prioritou snížení maximálního množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky v roce 2020. A to tak, aby podíl této složky činil v roce 2020 nejvíce 35 procent z celkového množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů vyprodukovaných v roce 1995.


 

Zdroj: ČRo, ČIŽP